prosecna plata u rusiji

Prosečna plata u Rusiji za 2014. godinu

Prosečne plate u Rusiji

Rusija ima 142, 9 miliona stanovnika. Od toga je radno sposobno 68, 2 miliona ljudi.

Rusija danas ima visok nivo rasta Bruto Društvenog Proizvoda (BDP), od čak 5 % na godišnjem nivou, ali i prilično visoku inflaciju, od čak 8,8 %.

Najrazvijenija grana privrede je: metalurgija, sa kojom su povezane proizvodnja automobila, aviona i raznih drugih mašina. A mnoge fabrike danas su opstale zahvaljujući visokim carinskim stopama, koje sprečavaju uvoz i jeftinijih i kvalitetnijih, ali inostranih prozvoda.

Takođe transport je jako razvijen, a i transportna infrastruktura.Putni prevoz se ubrzano razvija, iako je infrastruktura prilično slabo razvijena. U stalnom porastu je i vazdušni prevoz. A u putničkom prevozu vodeću ulogu imaju železnica i aviotransport.

Prosek plata u Rusiji po zanimanjima

U Rusiji je veliki raspon između najniže i najviše plate, a to se posebno odnosi na zaposlene u državnim službama i menadžemntu velikih ruskih kompanija i banaka. Zaposleni u državnim službama Rusije imaju prosečnu mesečnu platu oko 4 000 evra. Zaposleni u sektoru informacionih tehnologija zarađuju oko 2 600 evra mesečno, s tim što recimo programer ima platu 2 400 evra, a osoba zadužena za razvoj softvera oko 1 100 evra. Mašinski inžinjer ima platu oko 1 000 evra mesečno. Od svih državnih služni, najniže su plate u tužilađtvu i sudtsvu ove zemlje i one su u proseku oko 1 400 evra mesečno. U privredi Rusije je prosek plata oko 1 600 evra mesečno.

prosecna plata u rusiji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts