Prosecna plata u Grckoj

Prosečna plata u Grčkoj za 2014. godinu

Prosečne plata u Grčkoj

Grčka ima oko 10.7 miliona stanovnika. Od toga je radno sposobno njih 4.4 miliona.

Obavezni mesečni troškovi su: 23,4% za bračni par bez dece, 22,1% za bračni par sa dvoje dece, 21,6% za jednu osobu i 20,4% za roditelja sa dvoje dece.

U Grčkoj je razvijen: ribolov, industrija i poljoprivreda, ali u manjoj meri. Gaje se: duvan, pamuk, masline, kukuruz, pšenica, ječam, agrumi, grožđ… Grčka privreda je pod velikim uticajem stranog kapitala.

Od industrijskih grana, razvijena je: prehrambena, tekstilna, hemijska industrija i brodogradnja.

Grčka je, ipak najpoznatija u svetu po turizmu. Ima izlaz na dva mora: Egejsko i Jadransko, a zbog mnogobrojnih ostrva, jedna je od najzanimljivijih i najposećenijih evropskih destinacija, naročito tokom leta.

Prosek plata u Grčkoj po zanimanjima

Plata u Grčkoj se kreće u rasponu od 1 000 do 1 400 evra mesečno. Najnižu platu, oko 1 000 evra imaju zaposleni na menadžerskim pozicijama, u automobilskoj industriji i u komunalnim delatnostima. Zdravstveni radnici mesečno zarađuju u proseku oko 1 100 evra, a za nijansu više od njih zaposleni u administraciji. Oko 1 200 evra u proseku mesečno zarade oni koji se bave informacionim tehnologijama i knjigovođe. Zaposleni u sektoru telekomunikacija imaju mesečnu platu oko 1 300 evra, koliko zarađuju i turistički radnici. Za nijansu više od njih zarađuju osobe koje se bave osiguranjem, a prema postojećim podacima najviše plate u Grčkoj su u oblasti marketinga.

Prosecna plata u Grckoj

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts