Prosecna plata u Nemackoj

Prosečna plata u Nemačkoj za 2014. godinu

Prosečne plate u Nemačkoj

Prosečne plate u Nemačkoj po zanimanjima

Nemačka ima oko 82.4 miliona stanovnika. Od toga 36.6 miliona ljudi je radno sposobno.

Obavezni mesečni troškovi u Nemačkoj su: 41,7% za jednu osobu, 31,9% za bračni par bez dece, 31,1% za roditelja sa dvoje dece i 22,3% za bračni par sa dvoje dece.

Minimalni zakonom propisan godišnji odmor u Nemačkoj je 4 nedelje, s tim da se radna nedelja racuna od ponedeljka do subote, iako je standardna radna nedelja od ponedeljka do petka. Tako da je u ovoj zemlji  prosek oko 35 dana odmora godišnje.

Nemačka je treća po veličini privredna svetska sila, odmah posle SAD-a i Japana. Spoljna trgovina je izuzetno dobro razvijena.

Jedan od velikih problema ove zemlje je nezaposlenost i velika socijalna davanja. Naime, stanovništvo Nemačke je prema evropskim prosecima staro, pa je uz visok stepen nezaposlenosti to doprinelo značajnom povećanju socijalnih davanja, a tu je i veliki broj potražioca azila.

Veliki je i značajan izvoznik: vozila, hemikalija, mašina, industrijskih i prehrambenih proizvoda I tekstila.

Prosek plata u Nemačkoj po zanimanjima

Plate u Nemačkoj se kreću u rasponu od 600 evra, koliko je minimalna mesečna zarada, pa do čak 17 500 evra. Barem tako kažu postojeći podaci. Prosečna plata u ovoj zemlji je od 3 500 do 4 000 evra mesečno.

Oko 1 000 evra mesečno zarađuju zaposleni u oblasti kozmetičkih usluga i fitnesa. Fotografi i zaposleni u oblasti zabave imaju mesečna primanja od oko 2 200 evra. Za nijansu više od njih zarađuju osobe zaposlene u administraciji, kao i profesori, čija je prosečna mesečna zarada oko 2 300 evra.  Medicinsko osoblje mesečno zarađuje oko 3 00 evra u proseku, a agenti za izdavanje nekretnina oko 3 500 evra.Plata inženjera u Nemačkoj je oko 3 900 evra u proseku, a računovođe oko 4 300 evra.  Zaposleni u oblasti osiguranja u ovoj zemlji mesečno zarađuju oko 5 100 evra, a pravnici više od 9 000 evra.

Prosecna plata u Nemackoj
Plate u Nemačkoj
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts