Prosečna plata u Nemačkoj za 2014. godinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prosečne plate u Nemačkoj

Prosečne plate u Nemačkoj po zanimanjima

Nemačka ima oko 82.4 miliona stanovnika. Od toga 36.6 miliona ljudi je radno sposobno.

Obavezni mesečni troškovi u Nemačkoj su: 41,7% za jednu osobu, 31,9% za bračni par bez dece, 31,1% za roditelja sa dvoje dece i 22,3% za bračni par sa dvoje dece.

Minimalni zakonom propisan godišnji odmor u Nemačkoj je 4 nedelje, s tim da se radna nedelja racuna od ponedeljka do subote, iako je standardna radna nedelja od ponedeljka do petka. Tako da je u ovoj zemlji  prosek oko 35 dana odmora godišnje.

Nemačka je treća po veličini privredna svetska sila, odmah posle SAD-a i Japana. Spoljna trgovina je izuzetno dobro razvijena.

Jedan od velikih problema ove zemlje je nezaposlenost i velika socijalna davanja. Naime, stanovništvo Nemačke je prema evropskim prosecima staro, pa je uz visok stepen nezaposlenosti to doprinelo značajnom povećanju socijalnih davanja, a tu je i veliki broj potražioca azila.

Veliki je i značajan izvoznik: vozila, hemikalija, mašina, industrijskih i prehrambenih proizvoda I tekstila.

Prosek plata u Nemačkoj po zanimanjima

Plate u Nemačkoj se kreću u rasponu od 600 evra, koliko je minimalna mesečna zarada, pa do čak 17 500 evra. Barem tako kažu postojeći podaci. Prosečna plata u ovoj zemlji je od 3 500 do 4 000 evra mesečno.

Oko 1 000 evra mesečno zarađuju zaposleni u oblasti kozmetičkih usluga i fitnesa. Fotografi i zaposleni u oblasti zabave imaju mesečna primanja od oko 2 200 evra. Za nijansu više od njih zarađuju osobe zaposlene u administraciji, kao i profesori, čija je prosečna mesečna zarada oko 2 300 evra.  Medicinsko osoblje mesečno zarađuje oko 3 00 evra u proseku, a agenti za izdavanje nekretnina oko 3 500 evra.Plata inženjera u Nemačkoj je oko 3 900 evra u proseku, a računovođe oko 4 300 evra.  Zaposleni u oblasti osiguranja u ovoj zemlji mesečno zarađuju oko 5 100 evra, a pravnici više od 9 000 evra.

Prosecna plata u Nemackoj

Plate u Nemačkoj

Share.

6 Comments

  1. Nije tacno ! Plate su dosta razlicite i dobije se bruto plata,i od bruto se odbija prema poreznoj klasi. A Inzinjer ima do 4.ooo € platu i poreznu klasu 1 (ako je sam i neozenjen,razveden) skoro,pola mu se skida za porez. Znaci dobije 2,200 € neto i od Toga mora da plati stan do 1.000 € i ostaje mu knap za zivot. Ovde plata nista neznaci,vec porezna klasa. U proseku svako mora da ima 1.600 € neto plate,i od Toga die stan Telefon struja (od 600 -800 ) € rest je zivot i sparanje. Tako je to ovde……

  2. Jao Jasna zao mi je cuti!! A toliko stan u Njemackoj, ma nemojte pricati…to je übrigens vrlo dobar stan ako se dobro sjecam (jer sam bila tamo)..Vama nije uredu sto vam skidaju porez ako ste neozenjeni ili razvedeni, a zasto molim lijepo..Pametni Germani.

  3. Biljana Voucko normalan stan sa 70 kvadrata odprilike placa se 300-350€ u Freiburgu, a za 300 eura cetvoroclana porodica se hrani mjesec dana, i uzmi 400€ za racune, ako nemas kredit, a radite ti i zena za 1200 eura si obezbjedio zivot za mjesec dana, to je jedna prosjecna plata, a ova druga ti ostaje da kupujes robu, sipas gorivo, kupujes higijenska sredstva za kucu i licnu higijenu i sve ostalo sto treba, pa i za merak i da zivis sasvim pristojan zivot bez ikakvih problema, i da ustedis doboljno za godisnji odmor i sve stignes, a to sto bi oni stan od 140 kvadrata pa ga placa 1000€ pa bi vecerali u restoranima, pa skupu robu, skupocjena auta, e jebi ga, oni su trebali biti biznismeni, otvoriti svoje firme i uzivati, a ne da se zale na zivot za koji bi se ja mjenjao istog trena, iako mi nije lose ni u Bosni, ipak je tamo puno bolje, a ko kaze suprotno laze, jer bio sam tamo i sve sam vidio. to su prazne price, hej inzinjeri u njemackoj tesko zive, pu jebem ti klicu, inzinjer zivi dobro taman da je u africi u sahari, i tamo bi imao veliku platu i dobro zivio, a kamoli u njemackoj, pusti price kraju.

Leave A Reply