Prosecna plata u Holadiji

Prosečna plata u Holandiji za 2014. godinu

Prosečne plate u Holandiji

Holandija ima oko 16.5 miliona stanovnika. Od toga njih 7.8 miliona čini radnu snagu zemlje.

Obavezni mesečni troškovi su: 32,2% za jednu osobu, 27,2% za bračni par bez dece, 21,7% za bračni par sa dvoje dece i 18,3% za jednu osobu sa dvoje dece.

Zakonom propisan godišnji odmor je 4 radne nedelje.

Prosek plata u Holandiji po zanimanjima

Holandija spada u jednu od najtolerantnijih država na celom svetu. Ima izuzetno visok Bruto Domaći Proizvod, a čak 80 % svetskog prometa cveća je vezano za ovu zemlju. Osnovna izvozna sirovina Holandije je upravo sveće, a berza cveća je u vlasništvu farmera i njen godišnji promet je čak 3 milijarde evra. Izuzetno je niska stopa nezaposlenosti ( svega oko 5 %), ali i stopa inflacije.

Zaposleni u sektoru informacionih tehnologija mesečno zarade u proseku između 3 000 i 4 000 evra, a u zavisnosti od pozicije na kojoj se nalaze. Mešutim, iako su zaposleni u istom sektoru, oni koji rade recimo na poziciji poznatoj kao “ Project manager “ mesečno zarađuju i blizu 5 000 evra.

Najniže plate u Holandiji su u sektoru ugostiteljskih usluga i smeštaja i one iznose svega oko 2 000 evra mesečno, ali i u sektoru transporta gde je prosečna plata za čak 1 000 evra manja. U oblasti finansija je prosek plata oko 3 500 evra mesečno. U sektoru proizvodnje prosečna mesečna primanja su nešto viša od 2 500 evra, kolike su plate i u sektoru obrazovanja.

Prosecna plata u Holadiji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts