Tajne uspeha Stiva Džobsa i Sokrata

Ako ste se zapitali šta je zajedničko za Stiva Džobsa i Sokrata – odgovor je, svakako, uspeh koji su na svojim područjima delovanja ostvarili. Za postizanje uspeha je bitan psihički podstrek, uporište u mislima, a te se kategorije mogu nadograditi; još nešto, one ne podležu vremenu.

Ukoliko čitate ovaj članak – onda svakako niste po default-u ambiciozna osoba. Vaš motiv je verovatno novac, ne da bi ga imali previše, nego da vam ga bude dovoljno za svakodnevne potrebe. Onda ćete se zapitati: ’’Kako sad da radim ono što volim. Kakav je to savet? Ko još može da radi samo ono što voli?’’Mislim da ćete bolje razumeti neprikosnovenost Sokratove mudrosti. No u vremenu za prestiž, gde se većina bori za vazduh, da ga udiše imaće privilegiju samo onaj koji obećava da će ostaviti trag u Univerzumu. Zato se osvrnite i na Džobsovu mudrost.

tajne uspeha stiva dzobsa

Tajne uspeha Stiva Džobsa

1) Radi ono što voliš, ne mari kakav će ishod biti

’’Ljudi sa žarom mogu da promene svet na bolje’’, rekao je Džobs jednom prilikom. A na pitanje šta bi savetovao budućim preduzetnicima, odgovorio je: ’’Zaposlio bih se kao konobarski pomoćnik dok ne otkrijem ono što stvarno volim’’.

2) Ostavi trag u Univerzumu

To bukvalno znači imati veliku, jasno oblikovanu viziju. Nikada nije gubio iz vida širu sliku. Tako je jednom upitao Džona Skalija, predsednika  kompanije Pepsi: ’’Da li želiš da provedeš život prodajući zašećerenu vodu ili da promeniš svet?’’

3) Reci ’’Ne’’ hiljadi stvari

Kada se Džobs vratio u Apple, 1997. godine, kompanija je bila pred bankrotom. Stiv je preuzeo kompaniju sa 300 proizvoda i odlučio da finalni broj proizvoda bude 10, unutar dvogodišnjeg perioda. Iz razloga da bi se ograničen broj stručnjaka mogao u potpunosti posvetiti svakom proizvodu.

Džobs je ovo primenjivao i na svoj stil oblačenja. U poznim godinama, on se odlučio da svakodnevno nosi istu garderobu, zbog toga da ne mora misliti o tome.

4) Pokreni svoj mozak radeći nešto novo

Rad na novim stvarima pomogao je Džobsu u obrazovanju slogana za Apple: ’’Misli drugačije’’.

Džobs je pohađao kurseve koji prividno nisu imali nikakvu praktičnu korist u njegovom radu. Putovao je u Aziju i Indiju, izučavajući gostoljubivost i dizajn. Pojmove iz različitih oblasti je vešto preplitao u ciljanu svrhu. Npr. kurs kaligrafije mu je pružio inspiraciju u potonjoj proizvodnji Makintoša (preteča savremenog Mak personalnog računara, koji je koristio grafički umesto komandnog interfejsa).5) Prodaj snove a ne proizvode

Ovde dolazi do izražaja Džobsovo čuveno objašnjenje da iPhone nije samo telefon, već i životni stil.

Stiv je razumeo kupca. Znao je da bi preterana složenost tableta odbila kupca. Rezultat je jedan taster na prednjoj strani ajpeda. Kupcu nije stalo do ambicija proizvođača, već do sopstvenih ambicija i očekivanja.

6) Kreiraj nova iskustva

Džobs je osmislio koncept za Epl prodavnice, rekavši da će prodavnice obogaćivati živote. Zato je uloga Epl prodavnica da ostvare emotivnu vezu između kupca i brenda

7) Prenesi poruku

Ideja koja se ne može interpretirati doživljava slom. Stiv je bio najbolji korporativni pripovedač, koji je informisao, podučavao i zabavljao istovremeno.

Džobs nije bio talentovani prezenter- bio je vidljivo nervozan tokom svojih prvih intervjua.

Tajne uspeha Sokrata

uspeh sokrata

Poznat je spis koji kazuje jednu anegdotu mudrog Sokrata. Najme, jednom se Sokratu obratio mladić s molbom da mu se predoči tajna uspeha. Sokrat je odveo mladića do reke i rekao mu da uđe u vodu do vrata, šta je ovaj i uradio. Tada mu je Sokrat prišao, potopio mu glavu u vodu, držeći ga neko vreme za kosu, sve dok mladićevo otimanje i batrganje nije nagovestilo da je on na ivici izdržljivosti. Tada ga je Sokrat pustio i upitao:

„Šta si najviše od svega želeo dole, pod vodom?“

„Vazduh“, odgovorio je mladić.

„To je tajna uspeha. Kada uspeh u bilo čemu želiš toliko koliko si želeo vazduh glave zaronjene u vodi, do njega ćeš i doći. Nema druge tajne“,odgovorio je Sokrat.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts