sobna palma

Sobno cveće PALME

CVEĆE PALMA

sobna palma

Mozda jedna od najmanje zahtevnih sobnih biljaka je upravo palma. Nisu veliki ljubitelji sunca, a za njihov uspesan rast je najvaznije pravilno zalivanje. Dovoljno ih je zalivati svakih 2 do 7 dana, a u zavisnosti od vremenskih uslova. Kako imaju dubok I veoma osetljiv koren, potrebno je da zemlja uvek bude vlazna. Dobro je I da ostavite malo vode u tacni kako bi uzela jos ako joj je potrebno. Zalivajte je odstojalom vodom, jer voda uzeta direktno iz cesme moze ostetiti njen, inace osetljiv koren.

Treba je prihranjivati 2 do 3 puta mesecno I to tecnim djubrivom za saksijske biljke, bogatim azotom, jer upravo azot daje lepu zelenu boju njenim listovima.

Svake 2 do 3 godine, u periodu od marta do juna ih treba presadjivati. Ako niste sigurni kada je pravo vreme za presadjivanje, palma ce vam dati siguran znak jer ce joj korenje izbijati kroz otvore za drenazu I potiskivace celu biljku iz posude. Saksija treba da bude sto dublja, a ne mora biti siroka. Ne preporucuje se da se sadi u cist humus, vec u tresetni supstrat, sa dodatkom jedne trecine finog sljunka I jedne trecine bastenske zemlje.

Dobro podnosi promene u temperaturi, ali je vazno da u prostoriji ne bude ispod 12 stepeni. Ako je blaga zima, mozete je drzati napolju cak I do decembra. Ali, ukoliko ne zelite da promrzne, bolje je da prezimi unutra.

Proverite da li joj je potrebno dodatno zalivanje ili prihranjivanje ako se po obodima listova pojavi zutilo. Ali I ako joj je saksija isuvise mala, moze doci do ove pojave.

Omiljene sorte za uzgajanje su datula I kokos palma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts