Hortenzija – uzgoj i nega

Cveće hortenzija

Hortenzija, latinski naziv (Hydrangea) je snažna, žbunasta, otporna biljka cvetnica. Njeno cveće kod nekih vrsta je poznato po tome što menja boju – cvetanje hortenzije je u rasponu od roze nijansi, jarkoružičastih boja pa sve do plave boje. Gaji se uglavnom u vrtovima, ali hortenzija može biti i sobna biljka.

Hortenzija je grmolika biljka s drvenastim stabljikama, nazubljenim listovima I velikim loptastim cvetovima. Može da poraste i do 4 metra u visinu.

Uzgajanje u saksiji

Popularne vrste za uzgoj u saksiji zbog svoje lepote i atraktivnosti su:  “Bella” (cveta u planoj boji), “Schene Baucnerin” (roze cvetova), “Lojhtfojer” (sa crvenim cvetovima), “Rosita” (ružičasto cveće) i “Šnebal” (cvetivi bele boje).

Saksija za hortenzije treba da bude velika uz dobru drenažu.

Uz odgovarajuću negu i održavanje, hortenzije mogu da uspevaju u saksiji dosta godina. Ipak, ako žbun nakon desetak godina dosta poraste, najbolje je presaditi hortenziju na polusenovitu poziciju u bašti.

Hortenzija cvece u saksiji

Cvetanje

Leti, kada kod dosta drugih biljaka počne mirovanje u cvetanju, nastupaju hortenzije sa svojim loptastim cvećem.

Poznato je stotinak vrsta hrizantema a u domačim baštama najčešće su dve vrste: seoska hortenzija i hortenzija penjačica.

Nega i zalivanje

Hortenzijama treba dosta vode, ali ne podnose preteranu vlažnost. Zalivajte hortenzije kišnicom. Tokom sušnih dana, neophodno je vrlo obilno zalivanje.

Nikada hortenziju nemojte potpuno orezati jer ćete tako otkloniti okca koja nose cvetove za narednu sezonu i koja su zadužena za razvoj biljke.

Izbegavajte konstantnu vlažnost zemlje u saksiji sa hortenzijom. Ako je zemljište stalno vlažno, koren može da oboli ali I da se ošteti čitava biljka Ili da istruli.

Hortenzije najbolje uspevaju u blago kiselom glinovitom zemljištu, bogatim humusom i koje zadržava vlažnost. PH vrednost treba da bude izmedju 4 i 4,5. Najbolje uspeva u zemlji gde nema krečnjaka.

Gajenje u jesen

U bašti će hortenzija sasvim dobro podnosti jesenje hladne temperature. Pri kraju jeseni dovoljno je da je ogrnete zemljom, lišćem ili grančicama jele.

Orezivanje

Izdanci pojedinih vrsta hortenzija treba da se skrate nakon poslednjih mrazeva i to na dužinu od oko pola metra. Ipak, većina sorti ove biljke ne traži orezivanje.

Jedino za potrebe postizanja željenog oblika biljke, hortenzije možete orezati nakon cvetanja.

Hortenzija uzgoj i nega

Kako razmnožiti hortenzije

Najjednostavniji način za razmnožavanje hortenzije je metoda reznicom. Reznice uzmite u julu ili avgustu, zabodite ih u pesak u koji ste dodali treset, održavajte podlogu vlažnom I držite ih na temperaturi od oko 15 stepeni.

Idealno vreme za presađivanje i premeštaj biljke je sledeća godina u proleće.

Kada i kako se sadi hortenzija

Sadnja za hortenzije u saksijama potrebna je na 2 do 4 godine u za jedan broj veće saksije. Presadjivanje omogućava svežu novu bogatu zemlju, koja je ovim biljkama prekopotrebna za nastavak pravilnog razvoja.

Najbolje je hortenzije saditi na polusenovitim vlažnim mestima nikako na prejakom suncu jer će listovi i cvetovi klonuti.

Iako podnose i najhladnije zime, posadite ih na zaklonjena mesta da biste zaštitli cvetne pupoljke.

Otrovna biljka

Činjenica je da je hortenzija otrovna ako se slučajno pojede, zato oprez sa uzgojem u kući naročito ako imate decu. Ova biljka može da izazove bol u stomaku, povraćanje, iritacije na koži, slabost, pojačano znojenje…Redje se javljaju napadi slični epileptičnom napadu pa I koma. Poastoji protivotrov. Zbog svega ovoga, hortenzija možda I nije preporučljiva kao sobna biljka.

Hortenzija – puzavica i penjačica

Hortenzija penjačica uspinje se uz zidove ili drveće. Uz pomoć će se popeti na visinu do 10 metara, a ako potpora izostane oblikovaće veliki žbun.

Od jula do septembra na penjačici se pojave sitni beli zvezdasti cvetovi sa opojnim mirisom. Listići žute u jesen, a zimi je hortenzija ulepšana crvenim izdancima.

Hortenzije za venčanje

Po starom običaju, na venčanju morate imati I nešto plavo, pored nečeg starog, pozajmljenog…

Mlade se u poslednje vreme sve češće odlučuju da plavi detalj upravo bude buket, odnosno bidermajer od plavih hortenzija. Takodje, hortenzije su medju najpopularnijim cvećem za dekorisanje prostora za venčanja.

Bolesti

Hortenziju može da napadne crveni pauk od štetočina a tu su I gljive, i napadi bakterija. Najčešće bolesti su pepelnica, pegavost lista, palež I truljenje korena. Opremite se potrebnim preparatima u poljoprivrednoj apoteci.

Cena biljke hortenzije

Jebna biljka hortenzije košta od 500 do 700 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts