twitter

Šta je Tviter?

Tviter ( Twitter) je jedna vrsta besplatne društvene mreže, koja je nastala 2006. ali je svetsku slavu doživela 2009.

Naziva se još i internet SMS, jer ,,tviteraši“, tj korisnici ,,Tvitera“ mogu da šalju poruke kratkog sadržaja, do sto četrdeset znakova. I drugi tviteraši i tviterašice mogu pratiti sadržaje vaših poruka, tzv tvitova, a i vi njihove, postoji mogućnost i objavljivanja slika i video zapisa.

Tvorac Tvitera je Džek Darsi iz kompanije ,,Odeo“ koji je došao na ideju da pomoću SMS-a komunicira sa određenom grupom ljudi.Kada je ,,tviter“ počeo da se razvija, njegov tvorac, je sa svoim saradnicima osnovao kompaniju ,,Twitter,Inc“

Sličnosti sa ,,Fejsbukom“Što su na ,,Fejsbuku“ statusi, to su na ,,Tviteru“ tvitovi. I jedna i druga mreža imaju mogućnosti objavljivanja raznih sadržaja, kao npr video zapisa i fotografija. Na ,,Tviteru“ imate prijatelje koji prate sadržaj vašeg profila, samo za tviter ne kažemo da imamo prijatelje već ljude koji prate sadržaj.  Npr,  Demi Mur ima oko pet miliona pratilaca na ,,Tviteru“, tj pet miliona ljudi koji prate sadržaj nejnog profila.

Logo ove društvene mreže je plava ptičica jer reč tweet u prevodu znači cvrkut.

twitter

,,Tviter“ je postigao svetsku slavu zahvaljujući velikim svetskim zvezdama. Gotovo svaka planetarno poznata ličnost ima profil na ,,Tviteru“, a polako postaje popularan i među domaćim poznatim ličnostima. Ipak prosečan srpski građanin ipak je još uvek više zainteresovan za ,,Fejsbuk“ nego za ,,Tviter“.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts