Kako se nosi burma

Zašto se burma nosi na domalom prstu

Kako se nosi burma

Od kad se zna za čoveka, zna se i za zajednicu između muškarca I žene. Ženidba, odnosno udadba je u istorijskom pogledu prošla kroz tri faze. Prva i najprimitivnija je bila otmica. Primitivan čovek je otimao devojku koju bi želeo da oženi. Druga faza razvitka je bio ugovor ili međusobni dogovor starijih članova dve porodice, u kome još nije bilo reči o ljubavi, već samo o obavezama. Naposletku, ustanovljen je brak, čiji je osnov uzajamna ljubav dvoje ljudi. Nažalost, u nekim krajevima i danas postoje još uvek prva dve pomenute faze razvoja bračne zajednice.

Običaj “predavanja mlade”, koji je rasprostranjen u mnogim zemljama, potiče iz vremena kada su mladu zaista prodavali. A pretpostavka je da su kum i stari svat zamenili nekada dobro naoružane ratnike, koji su primitivnom čoveku pomagali da otme mladu. Ono što je danas “medeni mesec”, nekada je predstavljalo vreme u kome je budući mladoženja morao da krije svoju izabranicu od njene rodbine, sve dok se ne umore tražeći je, a potom bi je oženio.

Kako se nosi burma

Svakako, mnogi običaji su toliko stari da im se ne zna poreklo. Tako, na primer u nekim primitivnim plemenima se smatralo da ako mladić i devojka zajedno pojedu punu činiju pirinča, pristaju na zajednički život, tj. da su već u braku.

Kako je kod mnogih naroda simbol plodnosti, pretpostavlja se da se zato mladenci posipaju žitom.

Jedan od najrasprostranjenijih i najstarijih običaja vezanih za brak, svakako je nošenje burme. Kako je nastao jako davno, niko sa sigurnošću ne može da kaže odakle vodi poreklo, pa postoje brojna tumačenja. Krug je simbol jedinstva i potpunosti, pa je zato i burma kružnog oblika, jer muškarac i žena kada stupe u brak treba da predstavljaju potpuno jedinstvo. Još jedna pretpostavka je da burma vodi poreklo od od narukvice koja je u davna vremena stavljana devojci koja je oteta. Vremenom je ta kružna narukvica zamenjena današnjom burmom.

Zna se da su burmu prvi počeli da nose Egipćani, a da su hrišćani uveli ovaj običaj oko 900. godine.

Ono što je interesantno je tumačenje Starih Grka zašto se burma nosi baš na domalom prstu. Oni su, naime verovali da jedna vena, koja vodi pravo u srce polazi upravo od ovog prsta.

Oni manje romantični, pak veruju da je pravi razlog nošenja burme baš na domalom prstu taj što se on manje koristi, pa je zgodnije da se na njemu nosi neki ukras.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts