kako se skpalaju brakovi u indiji

Kako se sklapaju brakovi u Indiji?

Ugovoreni brakovi u Indiji

Indija spada među zemlje koje se teško odriču svoje tradicije. Osobe rođene u ovoj zemlji do sredine dvadesetog veka, mogle su samo da sanjaju o udaju tj ženidbi za osobu koju sami odaberu.

kako se skpalaju brakovi u indijiPorodica je ta koja ugovara brak, nekada dok su još mladenci deca, a nekada i pre nego što se rode. Najpopularniji posrednici u ugovaranju braka su tetke, a kada se izabere potencijalni supružnik, običaj je da se uporede i horoskopi mladenaca, kako bi se videlo da li će se slagati. Po horoskopu se planira i datum venčanja. Naravno religija i kasta su jako bitne u  celoj priči, jer se ne ugovaraju brakovi različitih religija, a Indijci ne sklapaju brakove u različitim kstama. Pre par godina, priča o mladom, bračnom, indijskom paru obišla je svet. Momak i devojka iz različitih kasti usudili su se da sklope brak,  a sve je rezultiralo tome da ih se porodice odreknu, dobili su čak i pretnje smrću, a morali su i da se presele u drugi grad. Mlada u novi dom donosi miraz, tako da i Indijci imaju običaj da se žene iz koristi.

Ipak, izgleda da ime ne smeta mnogo to što im roditelji ugovaraju brakove, jer su navikli na takve običaje. Smatraju da je ljubav nešto što dolazi posle braka, kroz zajednički život, porodicu, dobre i loše trenutke koje zajedno dele.

Loša strana indijskog braka je to što nije strano da se žene zlostavljaju, i to ne samo od strane supruga, već i ostalih članova porodice, kako muških tako i ženskih. Britanski mediji obelodanili su par tragičnih priča o Indijkama koje su bile prinuđene

mala nevesta

da abortiraju jer nisu nosile dečake, a zabeleženi su i slučajevi čedomorstva. U ranijim vekovima kada bi žena ostala udovica , mogla je biti živa spaljena na muževom grobu, a smatra se da i danas ima ovakvih slučajeva.  Stopa razvoda je jako niska, pogotovo jer žena koja napusti muža četo naiđe na neodobravanje svoje porodice, tako da biva priniuđena da živi na ulici od milostinje.

Danas Indija ima malo modernija shvatanja, tako da možemo reći da ima istine u indijskim serijama i ,,Bolivudskim“ filmovima, ali ta shvatanja su uglavnom zastupljena u gradu. Na selu se devojčice i dalje udaju obično do trinaeste godine ali sa  roditeljima žive do osamnaeste. Danas, je takođe dozvoljeno mladima da imaju momke ili devojke, a na popularnosti su dobile i razne društvene mreže, napravljene isključivo za Indijce, gde se možete informisati i o religiji i kasti potencijalnog partnera, što je njima jako bitno. Ipak i dalje su zastupljena tradicionalna verovanja, što je rezultiralo tome da za razliku od liberalnijih nacija, Indijci ne razmenjuju nežnosti na ulici i da se i dalje jako plaše tračeva  i reakcije svoje sredine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts