Pele – Biografija

Edson Arantes do Nascimento – PELE. Najbolji fudbaler svih vremena. Vlasnik tri “zlatne boginje’ osvojene na Mundijalima 1958, 1962. i 1970. Najmlađi akter finala svetskog šampionata. Najmlađi strelac u istoriji Mundijala. Jedini profesionalni fudbaler koji je na zvaničnim utakmicama postigao više od 1. 000 golova. Pele “kralj fudbala“.

Rođen je 21. Oktobra 1940. U Brazilu. Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti. Reprezentativac Brazila postao je sa nepunih 17 godina. Na šampionat sveta u Švedskoj 1958. Otputovao je kao rezerva. U prvom meču protiv Austrije nije igrao, a kad se u utakmici sa Englezima povredio standardni centarfor Brazila, ‘Đuzepe Altafini, Pele je dobio priliku da pokaže koliko ume. Na pet utakmica postigao je šest golova! Sa 17 godina i 228 dana najmlađi je akter, strelac i pobednik finala. Učestvovao je na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je sprečila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. Ponovo je to bio nenadmašni Pele.

Teško je istaći šta ga je odlikovalo. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre… Bio je pojam univerzalnosti. Pele ni danas nije dobio dostojnog naslednika i nedodirljiv zauzima presto namenjenom najboljem svih vremena.

Od dresa reprezentacije Brazila oprostio se u julu 1971. Na izričit zahtev Pelea, gost na velelepnoj“Marakani” bila je selekcija Jugoslavije.“Plavi” su imali čast da uveličaju odlazak najboljeg u legendu. A Pele je svojim gestom pokazao koliko ceni igru jugoslovenske reprezentacije, zbog čega je postao posebno omiljen među našim ljubiteljima fudbala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts