Saveti za djubrenje i prehranjivanje cveća

djubrenje-cveca

Leti, kad nastane življe rastenje, a cveće je napolju, počinjemo zalivanje đubrevitom vodom, ali veoma oprezno.

Ustajalo goveđe ili živinsko đubre rastvori se u vodi i ostavi da stoji bar 8—10 dana, a potom se tom vodom cveće postepeno zaliva. Prilikom opisa pojedinih biljaka biće naznačene i količine đubrevite vode za zalivanje. Pošto se organsko đubrivo (stajsko) ne može uvek dobiti. Može se koristiti i veštačko, anorgansko, koje se može nabaviti u semenarskim i cvećarskim radnjama ili u poljoprivrednoj apoteci s uputstvom o veličinama i načinu upotrebe.

Za đubrenje cveća upotrebljava se i takozvano rožno brašno, koje treba da se rastvori u toploj vodi i stoji bar 8-10 dana, pa tek potom upotrebi za zalivanje. Pošto ovaj rastvor rožnog brašna ima veoma neprijatan zadah upotrebljava se samo leti, dok je cveće napolju.

Napominjemo da pri upotrebi svih đubriva treba biti veoma obazriv i ne prekoračmti razmeru, da se ne bi cveće upropastilo. Pravilo je da cveće treba zalivati samo kad je u razvoju, to jest kad cveta. Tada se treba i prihranjivati.

Sem toga, starati se da se zaliva, po mogućstvu kad je dan tmuran, i da zemlja u saksiji ili vrtu bude bar 2—3 dana dobro vlažna, zatim zemlju đubriti da bi koren mogao sve hranljive sastojke da upije i prenese u lišće i cveće. Nikako ne treba đubrevitom vodom zalivati cveće po jakom suncu ili pripeci, da se zemlja brzo ne osuši, jer će cvet u tom slučaju sigurno propasti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts