Japanski javor – istočnjački simbol inteligencije

Japanski javor je nežna, elegantna biljka, sa dekorativnim režnjevitim, narezanim listovima. Idealan je za male vrtove. Poreklo vodi iz Japana i Koreje gde u prirodnom okruženju može da poraste i do 7 metara. U našim područjima, ako se gaji u saksiji, porašće do 3 metra, dok neke baštenske i saksijske sorte dostižu tek 60 santimetara.

Japanski javor ima pečurkast oblik ili oblik kišobrana sa gustim granama koje vise, ili pak sa izbočenim granama (bonsai forma) – u zavisnosti od vrste. Dekorativnost mu daje veliki spektar boja listova: svetlo zelena, oranž, žuta, crvena… Cveta od aprila do maja crvenim cvetovima.

japanski javor1

Gajenje i nega japanskog javora

Japanski javor voli svetla mesta koje su zaštićena od direktnog sunca, ili polusenovite lokacije. Zahteva plodno, umereno vlažno, slabo kiselo, ili neutralno zemljište koje je dobro propusno.

Sadnja u bašti podrazumeva da mu obezbedite mesto zaštićeno od jakih vetrova.

Uzgoj u saksiji zahteva redovno zalivanje jer ne smete dozvoliti da se zemlja isuši, mada treba izbegavati i suvišnu vlagu, pa nakon kiše obavezno ispraznite vodu iz podmetača. Japanski javor u saksiji treba zalivati i zimi, ali samo kada su temperature iznad nule. Za javor je najbolja termoplastična saksija tokom zime.

Presadjivanje, održavanje i orezivanje

Japanski javor koji gajite u bašti, presadite svake treće godine. Japanski javor gajen u saksiji treba presađivati svake godine. Ovoj biljci nije potrebna obilna prihrana, dovoljno je prihraniti ga sredinom aprila spororastapajućim djubrivom.

Rezidba mu nije potrebno ako ga gajite u bašti, ali mu u aprilu uklonite grane oštećene od mraza. Javor u saksiji orezujte od maja do septembra.

Za sadnju nisu dobra topla i suva mesta, jer se mogu pojaviti neke bolesti  kao i braon fleke, kovrdžanje i opadanje listova. Fleke na listovima se mogu javiti i zbog orošavanja po vrelim danima.

Niže vrste japanskog javora, možete  kombinovati sa žbunjem i patuljastim drvenastim biljkama, dok visoke sorte treba saditi izolovano. Biljka se inače najčešće sadi u japanskom vrtu, pored ribnjaka.

Kad kupujete japanski javor, vodite računa kupujete kalemljene vrste, jer kalemljenje daje bujniju i zdraviju biljku.

japanski javor2

Razmnožavanje

Japanski javor se razmnožava iz semena i reznicama u proleće (uz upotrebu hormona za oživljavanje).

Uzmite reznice sa 4 do 6 listova u rano, ili kasno proleće, i neka budu dužine oko 15 cm. Ovlažene krajeve reznice umočite u hormonski prah za ožiljavanje drvenastih biljaka, a možete koristiti i tečni hormon, ali tada reznice ne treba umakati u vodu.

Napravite rov dužine reznica, pospite grub pesak na dnu rova i zabodite reznice uspravno, tako da iznad zemlje ostane 3 do 5cm vršnog dela reznice. Blago pritisnite zemlju oko reznica, i poprskajte ih fungicidom. Znajte da sorte koje se razmnožavaju iz reznice neće rasti tako bujno.

Varijeteti japanskog javora

Varijeteti japanskog javora su brojni i razlikuju se prema tome kakva im je brzina rasta, visina rasta, boja listova, oblik stabla…

Dva osnovna tipa su:

latinski naziv – Acer japoicum i Acer palmatum. Prvi tip je manje drvo koje podseća na žbun sa zelenkastim listovima koji u jesen postaju vatreno crveni. Druga vrsta može dostići visinu do 3 metra i nešto manje urezane listove. Javor se inače u istočnjačkim kulturama smatra drvetom inteligencije i ima izuzetnu simboliku.

Cena sadnica

Sadnice japanskog javora mogu se naći po ceni od oko 700 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts