Saveti za zalivanje cveća

Zalivanje cveća

zalivanje-cveca

Leti je najbolje zalivati biljku ujutru i predveče, a u jesen i proleće, dok su noći hladnije, samo ujutru, da bi biljka preko dana upila svu vodu, jer pri preteranom zalivanju, naročito onih koje ne’zahtevaju mnogo vlage, biljke trunu.

Ima biljaka koje zahtevaju obilno zalivanje, kao npr. Datura, ciperus, lijander i druge. Neke su, pak, u tom pogledu umerene, a nekima je potrebno veoma malo vode, na primer kaktusima, sukulentama, itd.

Za zalivanje biljke potrebno je iskustvo. One propadaju ako se suviše ili nedovoljno zalivaju i ako se zalivaju u nevreme. Preporučljivo je u veoma tople dane prskati cveće predveče ili ujutru, a tamo gde ima više saksija staviti neki plitak sud s vodom, da isparava, jer to cveću veoma godi. Zimi se treba uzdržavati suvišnog zalivanja, jer je biljci potrebna minimalna količina vode, tek da se ne osuši.

Biljke koje imaju debelo i mesnato lišće kao aloj, kaktus i druge sukulente mogu zimi da se održe i bez zalivanja ako zimu provode u hladnom, jer u njihovoj postojbini zima odgovara duže vreme bez kiše. Stoga se to cveće ne zaliva uopšte, ili se zaliva tek toliko da održi život do proleća. Cveće s manjim i sitnijim lišćem prska se ili u lavoru, ili se u kofi opere i na taj način osveži.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts