Tekoma – nega i uzgoj

Cveće tekoma

Tekoma, latinski naziv (Campsis radicans) je listopadna biljka penjačica  koja može da izraste i od 5 do 10 metara. Vrlo je popularna biljka zbog svog egzotičnog izgleda I jarkih trubastih cvetova.

Sadnja

Tekoma se sadi na sunčana ili polusenovita mesta u bašti. Ako je posadite na senovito mesto, slabije će cvetati. Tekomi prija bogato drenirano zemljište. Ima plitak koren ali snažan I širi se metrima pod zemljom. Iz korena niču nove mlade biljke tekome, zato pažljivo pri presadjivanju.

Tekoma se gaji na raznim mestima i u različitim oblicima. Najviše se po vrtovima može naći kao penjačica koja je pričvršćena uz ograde ili zidove. Tekomi treba jaka potpora jer je robustna biljka i posle nekoliko godina tekoma mnogo ojača, pa bi slabija potpora mogla da strada.

tekoma cvece

Maštovitiji uzgajivači kao potporu koriste na primer staro osušeno stablo drveta što je izuzetno interesantna dekoracija. Nemojte joj dozvoliti uplitanje u ogradu jer će jako čvrsto zarasti i biće potrebno mnogo muke da je se oslobodite.

Tekomu treba saditi u jesen ili u proleće. Sadite biljku na sunčanim mestima koja su zaštićena od hladnog vetra i to u nadjubrenu propusnu zemlju.

Zalivanje

Tekoma traži dosta vode. Leti je potrebno često zalivanje upravo zbog plitkog korena koji se može u vrelim anima sasušiti.

Bolesti

Tekoma je otporna i jaka biljka, ali iako podnosi zimu u našim krajevima, može se desiti da strada ako je duže izložena jakim mrazevima.

Nega i gajenje

Tekoma se orezuje tek kao zrela biljka. Kad prestane cvetanje, bočne izdanke treba skratiti na dužinu od oko 30 do 50 centimetara. Orežite sve izdanke koji tokom sezone narastu.

Ako želite da uzgajate tekomu kao stablašicu, ostavite golo stablo do željene visine, a gornji deo ostavite da pušta izboje. Stablašica se može gajiti I od nekoliko grana biljke koje se isprepletaju.

U proleće tekomu  treba prihraniti đubrivom, a kad nstupe letnji dani, potrebno joj je redovno zalivanje.

Tekoma nega i uzgoj

Kako se razmnožava tekoma

Razmnožavanje tekome je vrlo lako. Razmnožava se semenom ili mladim biljčicama koje iz pozemnog razgranatog korena izrastaju oko matične biljke.

Seme tekome se može posejati u decembru u čist treset. Pre sejanja, seme natopite u vodu, a onda malo prosušite. Pravilno ih rasporedite po tresetu i prekrijte u tankom sloju. Tekome bi trebalo da niknu do aprila meseca. Klijavost semena je jako dobra, i do 100 procenata.

Vrste tekome

Američka tekoma – može da poraste u visinu I do 12 metara.

Kineska tekoma – Vrlo bujno cveta, ali Ima jako plitak koren pa joj treba potpora.

Popularne su vrste koje su nstale ukrštanjem kineske i američke takome. Cvetaju od juna do septembra, otporne su na mrzeve a cvetovi su u jarkim bojama – od narandžastocrvenim, tamnocrvenim…

Zašto tekoma ne cveta

Da bi počele da cvetaju, tekomama treba vremena. Punu zrelost biljka dostiže za 3 do 5 godina. Tada je bujnija i bogato cveta.

Tekome dakle prvih godina ne cvetaju, pa, da biste imali cvetni aranžman, uz  njih posadite neku jednogodišnju cvetnicu. Jarki cvetovi cvetaju na novim izdncima.

Tekoma u saksiji

Zlatna perena tekoma je posebna sorta tekome koja se uzgaja u saksiji. Ima raskošne cvetove a u saksijama se može saditi sa drugim perenama koje takodje vole svetlost i sunčani položaj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts