Kamelija (zimska japanska ruža)

Cveće kamelija

Kamelija, latinski naziv (Thea sinensis)  smatra se najstarijom kultuviranom biljkom na svetu. Kamelija potiče iz istočnih delova Azije, toplih, vlažnih, šumskih predela.  Na naš kontinent  ova biljka stiže pre oko tri veka, kada Evropljani počinju da je gaje najpre za proizvodnju čaja. Danas u prirodi cveta oko 200 vrsta divljih kamelija, a stvoreno je mnogo više kamelija ukrštanjem za gajenje u kućnim uslovima.

Kameliju nazivaju i kraljicom cveća zbog njene prefinjenosti.  Cvetovi su elegantni, kožasti okruženi tamnozelenim listovima.

Gajenje

Kamelija je biljka kojoj pogoduje topla, vlažna i senovita mesta u vrtu.  Otporna je na niske temperature pa se nekad desi da cveta  ispod snega. Ako imate kamelije u bašti, u slučaju jače zime, pokrijte ih suvim šibljem. Zemlja treba da je slabo kisela. Obogatite zemlju stajskim djubrivom i sa malo peska koji prijaju kamelijama. Koren kamelije je osetljiv, pa obratite pažnju da zemlja ne bude previše vlažna, jer koren može da počne da truli. Uzgajanje zimi podrazumeva slabije zalivanje I vođenje računa o temperaturi koja ne bi trebalo da bude niža od dva stepena.

kamelija gajenje

Sađenje

Kada ste nabavili sadnice kamelije, najpre proverite zemljište koje treba da bude blago obogaćeno djubrivom. Jama gde ćete saditi kameliju treba da bude dva puta dublja i tri puta šira od  krošnje kamelije.

U kupastu jamu u zemlji stavite koren, tako što ćete voditi računa da krošnja biljke bude minimum 10 cm nad tlom.

Kamelija ima plitak koren i ne treba je saditi previše duboko. Kada ste postavili biljku, pritisnite zemlju oko korena i zalijte kameliju.

Kada se sadi kamelija

Preporučljivo vreme za sadnju kamelije je period izmedju  oktobra i marta. Važno je da kameliju pre presađivanja dobro zalijete i tako je dobro pripremite.

Kada cveta kamelija

Cvetanje kamelije  počinje sa hladnim danima. Kamelija cveta u trećoj godini života,u periodu kada će vam u bašti biti malo drugog cveća – počinje u jesen, I nastavlja da cveta u zimu I rano proleće. Cvetovi će vas obradovati prelepim bojama, od crvenoljubičastih, ružičastih do snežnobelih nijansi sa šarama u vidu pruga. Cvet kamelije je dugotrajan, ostaje svež do 4 meseca.

Kamelija posle cvetanja

Kad kamelija precveta i završi sa rastom, a to ćete videti po novim listovima i pupoljcima, tada kreće period mirovanja,  koji traje između pet i šest sedmica. Tada kameliju ređe zalivajte.

Vrste

Od nekoliko hiljada kultivisanih vrsta kamelija, najpoznatija je i najčešća  Kamelija japonika.  Odlikuje se žbunom koji je, iako sporo raste, veoma dugovečan. Za japansku kameliju je karakterističan veliki cvet veličine i do 15 cm, što je razlikuje od one originalne kamelije sa istoka, i koja ima manje, uglavnom crvene cvetove.

kamelija biljka nega

Uzgoj kamelija u kući, stanu ili na balkonu

Kamelija se relativno lako može gajiti u zatvorenom prostoru, na balkonu ili u stanu. Kamelija sena našem podneblju uglavnom  gaji kao sobna biljka I tada kamelija zahteva posebnu negu, jer je osetljiva na toplotu u kućnim uslovima. Stavite je na neko mesto gde temperatura ne prelazi 10 stepeni. Kamelija voli svež vazduh ali je nemojte izlagati prejakom suncu. Rezultat su prelepi veliki cvetovi u jesen.

Nemojte je često premeštati jer može da joj opadne lišće. Presadjujte  je tek svake treće godine, jer često presadjivanje uzrokuje manje cvetove.

Zalivanje

Kameliju bi trebalo zalivati  ustajalom kišnicom ili mekom vodom, a pupoljke je poželjno povremeno orositi čistom mlakom vodom prskalicom. Tokom zime ne preterujte sa zalivanjem, ali je zalivanje neophodno kada primetite prve cvetove. Ako biljka pokaže žuto lišće, znači da ste je zalivali previše I da koren truli. Tada biljku presadite u drugu saksiju sa svežom zemljom da biste sprečili njeno propadanje.

Bolesti

Kamelija može da strada ako u zemlji gde je gajite ima više krečnjaka. Takođe, koren kamelije može da napadne gljiva Fitospora. Tada, obolelo lišće odnesite u poljoprivrednu apoteku pa će vam stručnjaci preporučiti najbolji fungicid.

Cena sadnice kamelije

Kamelija nije jeftina biljka. Sadnice možete kupiti po ceni od 1500 dinara po komadu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts