Rast i razvoj bebe u prvoj godini

Kažu da nije važno koliko je velika beba, već kakvo je njeno zdravstveno stanje. U našem narodu se veruje da su manje bebe „žilavije“, odnosno izdržljivije.

Ipak, evo jasnih pokazatelja koliko se može očekivati da beba raste u prvoj godini života.

Od rođenja do desetog meseca života, odojče bi u proseku trebalo da poraste 1,5 do 2,5 centimetara i da dobija na težini od 150 do 200 grama nedeljno. Treba očekivat oko petog meseca da odojče udvostruči težinu sa rođenja.

Od šestog do dvanaestog meseca života, beba bi trebalo da raste u proseku oko 1 centimetar mesečno i dobija od 85 do 140 grama nedeljno na težini. Tako, u ovom periodu, dakle do godinu dana starosti, treba očekivati da beba utrostruči težinu koju je imala na rođenju.

Naravno, nadležni pedijatar će svakako pratiti rast vađe bebe, tako da će vam ukazati na potrebu dohranjivanja, recimo, kada bebi nije dovoljno samo majčino mleko.

Takođe, ne treba zaboraviti vrlo važnu činjenicu, a to je da mnoge zdrave bebe prolaze kroz kratke faze kada stagniraju ili čak i gube na težini. Ovo se najčešće dogadja u periodu kada počne da se uspravlja ili kada prelazi sa majčinog mleka na pravu hranu. To ne treba da vas brine, jer je važan ukupan grafikon rasta bebe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts