Najčešća pitanja o menstruaciji koja postavljaju mlade devojke

Još od davnina ljudi su o menstruaciji, zavisno od njihovog civilizacijskog i religioznog stava, izgradili bezbroj predrasuda i tabua, okružujući je svim vrstama mitova i rituala. Neke zablude zasnovane na neznanju, strahu i sujeverju, održale su se vekovima. Nekada su je smatrali kao otpadni materijal koji treba što pre odstraniti, pa čak i da su žene u tom periodu obdarene natprirodnim moćima. U današnje vreme kada je menstruacija bliže proučena a žene upoznale svoje telo, oslobodile su se tabua što im život čini mnogo lepšim.

Evo nekoliko odgovora na pitanja o menstruaciji sa kojima se najčešće susreću mlade devojke koje još nisu najbolje upoznale svoje telo.

menstruacija devojcice

 Zbog čega imamo menstruaciju?

Menstruacija je neka vrsta neostvarenog susreta izmedju oplodjene jajne ćelije i materice. Kao što Sizif uvek ponovo gura svoju stenu, sluzokoža se svakog meseca obnavlja (dok traje funkcija jajnika), da bi se svaki put ponovo sljuštila.

Koliko normalno traje menstruacija?

U proseku tri do pet dana. Ali, neke žene krvare po osam dana, a druge samo dva, i to ne predstavlja nikakav poremećaj. Ona je uglavnom duža ako imate spiralu, a kraća ako uzimate pilulu.

Kolika je količina izgubljene krvi?

Ukupno Oko 50-100 grama, što odgovara zapremini polovine čaše. Ovaj gubitak krví, sve u svemu prilično mali, organizam veoma brzo nadoknadi.

Pogrešno je verovanje da menstruacija zamara; samo suviše česte ili obilne menstruacije mogu na duže staze izazvati anemiju, ali pre svega mogu bìtì znak nekog dubljeg poramećaja koji traba ispitati.

Trajanje, kao i jačina menstrualnog odliva, promenljivi su zavisno od žene i od ciklusa. U principu, što je sluzokoža deblja krvarenje je obilnije i duže.

Od čega se sastoji menstrualna tečnost?

Tri četvrtme od krvi, ali i od sluzi koju luče žlezde materice, od parčića odumrle sluzokože i sljustenihh ćelija vagine. U većini slučajeva, menstrualna tečnost ne obrazuje ugruške.

Zbog čega se ova krv ne zgrušava?

Zbog toga što u šupljini materice postoje fermenti koji rastvaraju ugruške (koji prirodno teže da se formiraju) i koji rastvaraju krv.

Treba li se uznemiriti zbog prisustva ugruška?

Ni u kom slučaju; ako primetite ugrušk to je jednostavno posledica obilne menstruacije. Ferment za „rastvaranje“, potopljen u veliku količinu krvi, propušta i nepreradenu krv koja se nagomilava u vagini i tu se zgrušava dok ležite. Kad ustanete, ugrušci se naravno oslobadjaju. U ovom slučaju treba više da vas zabrine neuobičajeno obilna menstruacija.

Odakle potiče menstmalna krv i kuda prolazi?

Potiče iz unutrašnjih zidova materice, a otiče kroz otvor grlića materice koji se otvara da bi je propustio, i zadržava se nekoliko trenutaka u vagini, pre nego što izadje kroz devičnjak koji ima dovoljan broj otvora da ne bi izazvao zastoj.

Srastao devičnjak je sasvim izuzetna pojava i može se lako otkriti: krv koja se zadržava u vagini, pritiska membranu i izaziva jake bolove; mali hirurški rez dovoljan je da se sve dovede u red.

Odakle potiče miris menstruacije?

Mada je ponekad mrke boje, menstrualna krv nikad nije nečista, nego naprotiv sterilna (bez klica) kad izade iz materies. Tek u vagini, u kojoj stalno ima bakterija, dobija ovaj miris. Ako vam on smeta, redovno menjajte zaštitne uloške, ili s vremena na vreme ispirajte vaginu mlakom vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts