Upotreba pumpice ili aspiratora za bebin nos

Kada se beba prehladi, što je uobičajeno za hladnije dane, zapušen nosić može predstavljati poseban problem.

Beba postaje nervozna kada ne može da diše ili je disanje otežano naročito prilikom hranjenja ili sisanja. Osim što ne može normalono da jede, tu su i teškoće sa uspavljivanjem. Šta Vam je činiti da olakšate disanje svom mališanu?

Fiziološki rastvor i aspirator za nos za bebe

Kako da budemo sigurni da li treba korisiti pumpicu za nos za novorodjenče? Aspirator se u kombinaciji sa fiziološkim rastvorom može upotrebiti uvek kada je beba prehladjena ili joj je zapušen nosić. Beba će lakše dosati, jesti i spavati.

aspirator-beba

 

Kako se koristi?

Pre upotrebe pumpice, stavite nekoliko kapi fiziološkog rastvora u bebin nosić koji će nakupljen sekret razvodniti pa će lakše biti usisan. Fiziološki rastvor je zapravo rasvor soli u vodi, nije skup i može se nabaviti u svakoj apoteci u ampulama od po 5 mililitara ili u većim pakovanjima, ali ampule su zgodinije za jednokratnu upotrebu, a pritom ne postoji mogućnost da rastvor ne ostane sterilan.

U apotekama možete naći i morsku vodu u ampulicama ili u spreju koju takodje možete koristiti za čišćenje bebinog nosa.

Aspirator za bebe – da ili ne?

Beba će skoro po pravilu da se buni kada počnete da je pripremate za čišćenje nosa ali budite mirni i pristupite poslu jer će nakon čišćenja sve biti lakše a uostalom, iskustva kažu da ceo proces nije bolan niti komplikovan.

Ovo jeste osetljiv i delikatan posao kome se ne raduje nijedan roditelj, pa tako , ako je beba nervozna i hoće da izbegne čišćenje nosa može da se desiti da budete agresivni ili da povredite sluzokožu nosa. Ako je beba previše nervozna i plače, sačekajte pa pokušajte kasnije kada se smiri.

Izaberite vreme pre obroka za čišćenje nosa pumpicom da biste izbegli rizik od povraćanja.

Najpre treba da položite bebu u krilo i to sa nogama prema vašem stomaku. Nežno spustite detetovu glavu između kolena i neka bude malo zabačenu unazad. Ubacite po par kapi fiziološkog ratvora u svaku nozdrvu bebe ili prsnite ako kapi imate u vidu spreja, i sačekajte desetak sekundi ali beba ne bi trebalo da za to vreme vraća lavu iz nagnutog položaja.

Uključite električni aspirator (pumpicu na struju ili na baterije) ili ga pritisnite ako je pumpica na usisavanje, kako biste napravili vakum, a onda lagano ubacite u nozdrvu. Otpuštajte polako kako biste pokupili sekret iz nosa. Na kraju, izvucite polako pumpicu iz nosa i pritisnite je da ispraznite sadržaj na ubrus ili maramicu. Obrišite pumpicu i ponovite postupak za drugu nozdrvu.

Koliko često se može koristiti aspirator za bebin nos?

Ako primetite da beba i dalje ima zapušen nos, posle desetak minuta ponovite postupak. Ne preporuluje se da se aspiratpr koristi više od dva do tri puta dnevno da ne bi izazvala sušenje nežne dečije sluzokože. Takodje, ne treba preterivati ni sa fiziološkim rastvorom.

Čišćenje aspiratora

Vrlo je važno redovno čistiti aspirator kako bistega bez bojazni koristili i sledeći put kada Vam zatreba. Čistite pumpicu prema priloženom uputstvu proizvođača. Obično se preporučuje pranje u toploj sapunjavoj vodi. Uvucite vakuumom sapunicu unutar aspiratora, promućkajte i dobro isperite uvlačenjem čiste tople vode u rezervoar.

Kada operete aspirator, ostavite ga da da se osuši.

Cena aspiratora

Ručni aspirator košta na domaćem tržištu od 300 do 1000 dinara a elektronski su znatno skuplji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts