Da li je dozvoljena masaža u trudnoći i koliko je bezbedna tokom drugog stanja

Masaža u trudnoći

Prenatalna masaža svakako može biti od pomoći trudnicama koje pate od ukočenosti i bolova. Ipak, zbog specifičnog stanja u kom se nalaze, trudnice se često pitaju da li je dozvoljena masaža u trudnoći i koliko je bezbedna tokom drugog stanja.

Mnoge žene u trudnoći osećaju pritisak u mišićima i kičmi a pošto su dodatno izložene stresu, masaža svakako može da pomogne.

Masaža tokom trudnoće je zapravo vrsta terapije koja mora biti radjena pažljivo imajući u vidu sve posebne potrebe trudnice, i to kroz kakve promene telo žene u tom periodu prolazi.

trudnoca masaza

Pozitivne strane masaže

Terapija masažom trudnicama će poboljšati funkciju mišića, cirkulaciju i uopšte telesni tonus. Takodje, oslobodiće trudnicu od mentalnog i fizičkog umora. Dodir je posebno važan za telo buduće majke koja se prilagodjava novom izgledu tela. Masaža je tako i terapija dodirom koja predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, a koja joj je prekopotrebna.

Pošto je bol u leđima uobičajena pojava u trudnoći ali i kasnije kada dete dodje na svet, ovo stanje se može ublažiti masažom celih leđa, vrata, nogu i stopala.

Preporučljivo je i lagano maženje stomaka. Problem sa lošom cirkulacijom takođe može mučiti trudnice, a pomoći će pažljiva masaža tela koja će poboljšati prokrvljenost tela. Kod masaže nogu neophodno je izbegavati dodirivanje proširenih vena.

Masaža i nesanica

Za trudnice koje pate od nesanice,masaža može pomoći da se umire, oslobode stresa i bolje spavaju.

Pošto masaža opušta i ublažava odredjene fizičke smetnje, masaža može biti i dobar način da u negovanju tela trudnice uključe svog partnera ali i drugu decu.

Konsultovanje kod lekara

U svakom slučaju, pošto se trudnoće jako razlikuju, trudnice obavezno treba da posete svog lekara pre odlukeda krenu sa masažom. Ako lekar zabrani masažu donjeg dela leđa i stomaka, onda se potrudite da s vremena na vreme prouštite sebi masažu lica, glave, ruku i stopala.

Kada masaža nije preporučljiva

Iako je masaža je korisna skoro za svaku osobu, kod trudnica to i nije baš tako. Poseban oprez kod masaže, treba da imaju trudnice s višeplodnom trudnoćom, trudnice s povećanim rizikom prevremenog porođaja, one koje imaju krvne ugruške ili krvne poremećaje… Takodje, ako trudnica ima sledeće smetnje, trebalo bi da se posavetuje sa svojim lekarom oko toga da li je masaža preporučljiva:

  • jači vaginalni iscedak – bilo da je on krvav ili vodenast,
  • dijabetes i visoka temperatura,
  • ako ima neku zaraznu bolest,
  • ako povraća, ima jutarnje mučnine i ima dijareju,
  • ako je urvrdjena preeklampsija,
  • ako trudnica boluje od visokog krvnog pritiska,
  • Ako ima bolove u stomaku.

Oprez je obavezan i kod masaže područja izmedju članka na nozi i pete gde se ne preporučuje direktan pritisak na ovo područje. Razlog je u tome što većina fizioterapeuta i refleksologa smatra da je upravo ovo područje povezano s matericom i vaginom, pa postoji mogućnost izazivanja prevremenog porodjaja.

Ali, ako nema drugih prepreka, masaža stopala je preporučljiva uz izegavanje navedenog područja.

trudnoca masaza2

Kada je i kakva masaža preporučljiva?

Pošto se u trudnoći javljaju velike promene u telu i balansu hormona, lekari nakada neće preporučiti masažu u prvom trimestru trudnoće. S druge strane, ako je trudnoća uredna i bez problema i komplikacija, masaža u ostatku trudnoće može se primenjivati ali opet ,uz sav neophodan oprez.

Oprez – nikada se ne preporučuje se jaka masaža, i trudnica nikad ne treba da oseća bol tokom masiranja. Zato je najbolje da se jačina pritiska odredi u komunikaciji trudnice sa osobom koja masira.

Sto za masažu treba da bude namešten tako da je trudnica u poluležećem položaju ili na boku. Za masažu leđa i kukova,koriste se jastuci kako bi trudnici bilo ugodnije. Da bi se ležalo na stomaku tokom masaže, koriste se jastuci sa dubokim izrezom gde se smesti stomak.

Ipak, ležanje na stomaku može da uzrokuje bol u donjem delu leđa. S druge strane, posle 22. Sedmice trudnoće, ležanje na leđima može da uzrokuje pritisak na krvne žile zbog rasta deteta i može da podstakne smanjenu cirkulaciju i kod trudnice i kod deteta. Zato je najbolji položaj onaj kada trudnica leži na boku, uz pomoć jastuka.

Kozmetička sredstva

Za masažu trudnica najbolji su losioni bez mirisa jer im uglavnom smetaju jaki mirisi kozmetičkih preparata. Mogu se koristiti neka eterična ulja kao što su mandarina, čajevac, limun, sandalovina…

Ulja koja se ne preporučuju su ona od bosiljka, čempresa, jasmina, smreke…

Trajanje masaže

Masaža može da traje od 10 minuta do jednog sata,u zavisnosti od toga šta trudnici prija. Obično se masaža primenjuje jednom sedmično u drugom tromesečju, a dva puta nedeljno ili više tokom trećeg trimestra.

Masaža pri porodjaju

Masaža može biti blagotvorna i za sam proces porođaja, a može je obavljati vaš partner ili sestra u porodilištu.

Masaža i celulit

Masaža se ne preporučuje u trudnoći za sve delove tela. Ukoliko ipak želite da idete na anticelulit masažu morate se ograničiti na noge i ruke, a stomak nikako! Masaža protiv celulita po celom telu, najbolje jeda ostane za period posle dojenja.

Masaža i dojke

Masaža grudi, dojki i bradavica nije preporučljiva tokom trudnoće.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za mišljenje stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts