Sveti Jovan Krstitelj – Sveti Jovan Preteča

Pored Gospoda Našeg Isusa Hrista, vrlo važna ličnost je bio i Jovan Krstitelj. U našoj religiji je ostao zapamćen po tome što je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Rođen je u blizini Jerusalima, 24.juna po Starom, odnosno 07. jula po Novom kalendaru, od oca Zaharija i majke Jelisavete. Uspomena na dan njegovog rođenja je praznik u hrišćanstvu poznat kao Ivanjdan.

Otac mu je bio prvosveštenik, već u poodmaklim godinama, kao i žena mu. Dok je jednom prilikom služio u hramu javio mu se Anđeo Gospodnji, koji mu je rekao da će njegova žena zatrudneti i roditi sina, kome će nadenuti ime Jovan. A da će se kroz njegovog sina „mnoga srca obratiti Gospodu“. Zaharija osta zbunjen i u čudu posle javljanja Anđela i skoro mu ne poverova, sve do Jovanovog rođenja.

Sveti Jovan Krstitelj

Roditelji su ubrzo shvatili koliko je važna uloga njihovog sina, jer je trebalo da bude preteča Mesije, pa se se zavetovali Bogu da će im sin biti nazorej, odnosno asketa. Nazoreji su se obično povlačili od sveta, mahom u pustinju, pa je tako učinio i Jovan. Živeo je u Judejskoj pustinji, asketskim životom, dok je ljude pozivao na pokajanje, jer se bližilo Carsko Nebesko. Mnogi su dolazili Jovanu u posetu i nakon susreta sa njim se izistinski kajali što su vređali Gospoda. Takve, pokajane je Jovan krstio u reci Jordan.

Mnogi pokajnici su mislili da je taj Spasitelj, zapravo Jovan, međutim on im je odvraćao rečima: „Za mnom ide Onaj koji je daleko od mene. Njemu ja nisam dostojan da odrešim remena na obući Njegovoj. Ja vas krštavam vodom, a On će vas krstiti Duhom Svetim i Ognjem.“

Kada mu je došao Isus,  Jovan ga upita: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni?“, a Isus mu odgovori:“Pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost.“ (Jevanđelje po Mateju 3:15).

Nakon što je krstio Isusa na reci Jordan, u trenutku kada je Isus izlazio iz vode, nebo se otvorilo i nad njima je lebdeo golub, kao simbol svetlosti i čistote. Tada se, prema Jevanđelju po Mateji javio glas Božiji, koji je rekao: „Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po volji mojoj.“

Kako nije imao straha, a video je svo zlo, Jovan ga je glasno kritikovao, kako kod običnog naroda, tako i kod vladara. Pozivao ih je da se pokaju i govorio im šta treba da čine da bi se spasili.

Kritikujući sve kod kojih je bilo zla, kritikovao je i cara Iroda, koji je vladao Judejom, zato što je oženio ženu svoga brata, Irodijadu. Podla Irodijada je podmetnula svoju lepu kćer, Salomu da svojim plesom začara cara. Prethodno se sa njim dogovorila da joj nakon plesa ispuni sve što poželi. Tako je lepa Saloma, pod majčinim uticajem, zatražila glavu Jovana Krstitelja. Kao upsomena na taj dan, u hrišćanstvu se praznuje Usekovanje. Bez obzira u koji dan pada 29. avgust po Starom, odnosno 11. septembar po Novom kalendaru, hrišćani poste.

Iako se uz svetog Jovana vezuje nekoliko praznika u toku godine, najviše se proslavlja 20. januara, kada je i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts