Limun i pomorandža

Limun i pomorandža — Podjednako se gaje, te se zajedio i opisuju. Gajenje je dosta soloženo, jer zahteva veliku pažnju, tj. pravilno zalivane, prezimljavanje i presađivanje.

Potrebna im je dobra i jaka zemlja izmešana s đubretom, ilovačom, peskom i drvenim ugljem. Stare pomorandže i limunovi presađuju se svakih 6—7 godina, a mlade svake 3 godine.

Obično se zbog razgranatih žila drže u drvenim; sandučićima ili buradima.

Limun i pomorandza

Kada se presađuju mora se paziti da im se koren ne povredi. Leti se drže napolju, ali ne u hladu, već na suncu i mestu neizloženom promaji. Leti se zalivaju đubrevitom vodom. Prezimljavaju bolje u neloženoj ali svetloj odaji. Napadaju ih mnogi razni paraziti, naročito stitasta vaš, te ih često treba čistiti i prati. Od preteranag zalivanja često im trune koren, pa treba biti obazriv, naročito zimi. Razmnožavaju se semenom, ali se posle 2—3 godine moraju kalemiti.

Listovi u limuna su jajasti i oštri, kožasti, sjajni i uvek zeleni. Cvet tera iz pazuha lista, beličastoroza je sa pet kruničnih listića. Opojno miriše. Plod limuna sazreva potpuno za 9 meseci. Uzgajati se mogu još i margotiranjem ili položenim pelcerom. Ako se pravilno neguje cveta i donosi plod.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts