|

Kako promeniti prostoriju bojom?

Kako promeniti vizuelni izgled prostorije bojom?

Tamne boje zidova smanjuju prostoriju, a svetle čine da soba izgleda veće. 

krecenje-sobe 12Verovali ili ne boje kojima krečite prostorije vašeg stambenog ili poslovnog prostora utiču na percepciju veličine prostorije. Svetlija boja će prostor povećati dok će ga tamna smanjiti. Ovo pravilo je neophodno da zapamtite i ubuduće je na vama da se igrate sa kontrastima i izvodite željene efekte. Male prostorije sa niskim plafonom možete povećati ukoliko zidove i plafon okrečite svetlom bojom, različitih tonova. U tom slučaju prelaz boje plafona i zida bi trebalod a bude što manje primetan.

Ako prostoriju sa niskim plafonom okrečite tako da zidovi i plafon budu razliitih boja vaša prostorija će delovati više. Dok recimo tavanicu u prostoriji sa visokim plafonom savetujemo da okrečite tamnijom bojom kako bi ste dobili osećaj topline. Krečenje prostorija belom bojom prostoriji dajete osećaj prostranosti i širine. Obično se prostorije poslovnog prostora kreče ovom bojom jer je neutralna. Bela se savršeno slaže sa bilo kojom drugom bojom i uvek možete njom razibti monotoniju.

Takođe prostorije okrečene u belu odišu čistoćom. Ako je vaš cilj da prostorija deluje elegantno i prefinjeno onda se odlučite za boju peska ili diskretnu svetlo zelenu ili svetlo sivu boju. Takvom bojom okrečeni zidovi su neutralni i nameštaj dolazi u potpunosti do izražaja. Nameštaj i drugi detalji u prostoriji će biti u prvom planu kod prostorija okrečenih ovim bojama. Ako vam je cilj da prostorija odiše najpre toplinom okrečite je u zemljane tonove. Ovakvi tonovi opuštaju i navode ljude koji borave u prostoriji na uživanje.

vizuelna velicina prostorije

Plafon u ovako okrečenim prostorijama ne bi trebalo da bude bele boje već toniran sa više boja. Ne savetuje se krečenje malih prostorija ovom bojom jer ćete je samo učiniti još manjom, što vam svakako nije cilj. Za dečiju sobu su pastelne boje pravi izbor. Svetlo žuti , nežno zleni kao i svetloplavi zidovi odišu optimizmom i srećom. Pogodne su za dečije dobe, kuhinje, predsoblje. Pružaju dosta svetlosti i sa i bez sunčevih zraka. Poslednja boja koju vam savetujemo jeste neka od jarkih boja. Ona se savetuje za krečenje zidova prostorija u kojima nema mnogo nameštaja. Ukoliko želite da se posebni detalji u prostoriji istaknu onda je krečenje u neko od jarkih boja vaše rešenje.

Lakiranje parketa – Lak za parket

Pored osvežavanja zidova, potrebno je voditi računa i o podovima, konkretno parketu. Da bi vaš parket sijao i vašem domu dao odgovarajući šmek, u velikoj meri zavisi od laka za parket. Dobar izbor laka za parket doprinosi i otpornosti na habanje. Potrebno je prvo premazati parket osnovnim lakom. Nakon toga, minimu 2 puta potrebno je preći lakiranu površinu završnim slojem laka. Lak za parket nanosi se preko četke, upotrebom valjka ili aplikatora u dva do tri sloja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts