Od kada i zašto se slavi 8. mart, Dan žena?

Pojava Feminističkog pokreta krajem devetnaestog i početkom dvadesetog  veka, proslavila je mnoge žene među kojima je bila i Klara Cetkin, članica socijalističke partije. Ona je 1910. godine u Kopenhagenu predložila da se 8. mart obeleži kao međunarodni Dan žena. Ipak, ovaj praznik se slavi kao međunarodni od 1917. godine. 1911 je proslavljen prvi put u samo par zemalja – Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj, a Ujedinjene Nacije su ga obeležile prvi put tek 1975.

U međuvremenu žene su po prvi put u istoriji uspele da se izbore za mnoge beneficije, poput trudničkog bolovanja, prava glasa, ograničenja rada, itd.

U nekim zemljama, 8. mart je neradni dan. Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH su specifične po tome što praznuju ovaj dan i kao dan majki. Iako je osmi mart radni dan u pomenutim zemljama, ipak se obeležava na prigodan način i mnogi muškarci, imaju običaj da žene iz svog okruženja – svoje majke, sestre, devojke, supruge, koleginice; daruju  poklonima ili nekim drugim znakom pažnje.
8 mart dan zena

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts