Zašto je baš Sretenje Dan državnosti?

Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije

Na Sretenje, 15. februara po novom, tj 02. februara po starom kalendaru, davne 1835. Srbija je dobila svoj prvi ustav.

U to vreme na čelu države bio je Miloš Obrenović. Tada je već imao status kneza, a kako je isključivo on držao svu vlast u rukama, njegovim političkim suparnicima ovakva situacija nije odgovarala. Kao šlag na tortu, izbila je tzv Miletina buna i Miloševi protnivnici uspeli su da izdejstvuju da Srbija dobije prvi ustav, koji je po prazniku Sretenje i  dobio ime, i na taj način ograniče kneževu vlast.

Ustav je napisao političar i diplomata, Dimitrije Davidović, po uzoru na francuske povelje. Malo ljudi zna da je Sretenjski ustav, u stvari, jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Prvo, ustav je ograničio Milošu vlast, što je i bio cilj. Sada su organe vlasti činili; knez, državni sovjet i narodna skupština, a država je zavisila i od turskog sultana i ruskog cara. Na čelu države je bio knez, i tu titulu je mogao da prenese svojim sinovima. Ako ih nema, vlast nasleđuju sinovi njegovog rođenog brata, a ako i knežev brat nema dece, pravo na vlast prelazi na kneževe unuke, tj sinove kneževih kćeri. Svaki građanin je dobio slobodu kretanja, nepovredivost stana, prava na  pošteno suđenje i izbor zanimanja. Zvaničan jezik bio je srpski jezik.

dan drzavnosti sretenje

Ipak, ustav je brzo dobio veliki broj protvnika, a glavni su bili, naravno, velike sile – Turska, Austrija i Rusija. Austrijanci su čak izjavili i da je ustav ,,francuski rasad u turskoj šumi“, aludirajući na francuske povelje koje su poslužile kao uzor za pisanje ustava. S obzirom da nije naišao na odobrenje, velikih sila, Miloš Obrenović je ukinuo ustav, što mu i nije teško palo.

Inače na Sretenje je 1804. podognut i Prvi srpski ustanak, u selu Orašac, pa je ovaj događaj, takođe razlog da se 15. februar obeleži kao državni praznik.

Skupština Srbije 10. jula 2001. donela je odluku da se 15. februar slavi kao Dan državnosti, 2007 je prvi put obeležen i kao da Dan vojske, odlukom Borisa Tadića, tadašnjeg predsednika republike, ali je ta odluka promenjena 2012, kada je Dan vojske prebačen na 23. april. Iste godine je proglašeno da će se Dan državnosti slaviti dva dana -15. i 16. februara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts