Zašto je skuša zdrava za ishranu?

Skuša pripada grupi plavih riba. U proseku je dugačka i do 20cm, najkrupnije skuše mogu biti teške i preko 3kg. Najčešće je rasprostranjena po severnim morima, ima je i u Jadranskom moru, gde je jedno vreme bila pred istrebljenjem, a može se naći i u jednom delu Tihog okeana. Hrani se sitnim ribama.

skusa102

Sama po sebi spada u izetno kvalitetne namernice zbog velikih količina masti i proteina, ali se preporučuje skuša iz severnih mora.

Obiluje omega-3 kiselinama, za koje je dokazano da sprečavaju kancerogeno dejstvo. Izuzetno je blagotvorna za srce i posebno se preporučuje trudnicama. Bogata je fosforom i magnezijumom.

Možete je spremiti na razne načine. Pored lignji, skuša je omiljeni proizvod iz mora za roštiljanje. Ali mnoge domaćice će vam upravo ovu vrstu ribe preporučiti kada je reč o konzerviraju hrane, pogotovo ako dodate neki dobar sos, recimo od paradajiza. Dobra je i za dimljenje i filetiranje.

Maloprodajna cena skuše kod nas je nešto niža od trista dinara, a komadi su od 100 do 500 grama, pa možete izabrati u zavisnosti od toga šta želite da spremite.

Recept: Skuša sa jajima i graškom

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts