dunja lekovitost
|

Dunja kao hrana i lek – Lekovita svojstva dunje i upotreba u narodnoj medicini

Iako svojim izgledom nenametljiva, dunja mirisom pokreće dobre emocije, uspomene  a svojim sastavom može blagotvorno da utiče na Vaše zdravlje. U našoj zemlji, u isto vreme, dunja je domaća i egzotična; ubrajamo je u naše tradicionalno voće, ali je retko vidimo.

Dunja potiče sa Kavkaza, domaći teren su joj Azija i Evropa, ali je osvojila skoro ceo svet. Od davnina je poznata kao simbol sreće zdravlja, ljubavi, plodnosti, lepote…

Ova čudesna voćka u svom plodu ima malo kalorija i masti, a više ugljenih hidrata, dijetnih vlakana i proteina. Ima i pektina, što je pored fantastične arome čini idealnom za pravljenje džema jer joj daje želatinoznu komponentu. Pektin takodje  povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima kalorija.

Dunja kao hrana i lek

Lepa, kiselkasta i zdrava dunja sadrži:

Vitamine: C, karotin (provitamin A), B1, B2, B3 (niacin)

Minerale: bakar, kalijum,kalcijum,magnezijum,gvožđe,sumpor, hlor.

Lekovitost – Dunja kao hrana i lek

Tanin koji je dobar su za rad creva i sprečavanje infektivnih bolesti. Zbog gorko kiselog ukusa i tvrdoće ne vole ih svi jesti sveže, ali dunje su veoma ukusne kuvane, pečene, kao kompot, marmelada, voćne kaše. Pečena ili kuvana, savršena je za probleme sa upalama želudačne i crevne sluzokože, kao i za lečenje anemije.

Ulje od dunje ima antikancerogeno dejstvo

Dunja ima i lekovite semenke koje sadrže oko 15 odsto ulja blagotvornog za ublaživanje rana od dugog ležanja, dekubitisa  i vitamin B17 koji ima antikancerogeno dejstvo.

Čaj od dunje upotrebljava se protiv kašlja i proliva

Čaj od cvetova dunje koristi se za umirivanje kašlja, a čaj koji se pravi od listova dunje dobar je za lečenje dijareje.

dunja lekovitost

Dunje pune vitamina C

Ipak, najvažniji sastojak ovog lekovitog voća je vitamin C. Ovaj vitamin je jak antioksidans i ne dopušta nezasićenim mastima da stvore slobodne radikale za koje znamo koliko su štetni.

Dunja se može koristiti i se kao dodatak kozmetičkim preparatima ili rendana kao maska za lice.

Takodje, kompot od dunje blagotvoran je pri lečenju sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše obilnije menstruacije.

Čaj, sirup, džem, kompot…

Čaj od semenki dunja ublažava napetost, utiče na nesanicu i otklanja neprijatan zadah.  Nekoliko semenki dunje potopite u vodu i one će ispustiti sluz za koju su naše bake dobro znale i koristile je kao sirup protiv kašlja i upala disajnih organa.

Osim fantastičnih lekovitih svojstava, kako ploda tako i semenki, listova i cvetova, dunje su odlične za preukusna slatka i džemove kao i druge poslastice! Takodje, možete ih držati na ormaru i vaša će kuća divno mirisati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts