Ostrvo Lezbos

Ostrvo Lezbos, Grčka – Leto 2014

Ukoliko volite Grčku, redovno letujete u ovoj prelepoj zemlji, a opet želite da iskusite nešto novo, ili na kraju krajeva nikada niste bili a planirate, preporučujemo ostrvo Lezbos ( ili Lesvos) . Evo zašto treba da posetite ovo mesto.

Prvo jer je ovo ostrvo glavni proizvođač grčkog nacionalnog pića koje se zove uzo, I to još od devetnaestog veka.  Njihov najpoznatiji uzo je ,,Mini” sa četrdeset posto alkohola.

Kako se Lezbos nalazi na samom istoku Grčke, do Turske obale deli ga samo petnaestak kilometara morske granice. Ako već letujete na Lezbosu, ugrabite priliku da četvrtkom odete sa nekom organizovanom turom do Turske, jer je četvrtak pijačni dan i sigurno možete nešto lepo pazariti za solidnu cenu.

ostrvo lezbos009
Ostrvo Lezbos, Grčka – Leto 2013

Bogata istorija je takođe razlog da ovo ostrvo bude razlog da na nejmu provedete odmor. Arheološka ispitivanja su ustanovila da su ovde ljudi živeli još u bronzano doba. U petnaestom veku pada pod vlast Turaka i tako ostaje sve do Prvog Balkanskog rata. Ovde je živela i čuvena grčka antička pesnikinja Sapfo.

Lezbos ima i bogatu mitologiju. Na njemu je živeo bog po kojem je ostrvo i dobilo ime, i koji je imao mnogo kćeri. Po njegovoj ženi Metmini nazvan je i jedan grad na ovom ostrvu.

Inače, ovo, treće po veličini ostrvo u Grčkoj, vole i ljubitelji ptica, jer na ostrvo dolazi čak sto dvadeset vrsta ptica selica iz raznih krajeva, koje ovde provode zimu.

Ono što je najlepše na ostrvu jeste okamenjena šuma. Pre skoro dvadeset miliona godina vulkanska lava prekrila je sekvoje i ostavila Grcima prelepu okamenjenu šumu, jednu od dve koje postoje u svetu. Zahvaljujući vulkanskom poreku, ovde postoji i veliki broj toplih izvora, čija je voda pogodna za lečenja raznih bolesti poput išijasa i reume.

Video: Ostrvo Lezbos

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts