|

Prolećno uredjenje vrta

Prolećno uredjenje vrta i okućnice

Ideje za uredjenje dvorišta i terase sa cvećem i drugim detaljima…
Iako se čini da je proleće još daleko, pravi je trenutak da počnete sa razmišljanjem i razradom ideja o uređenju vrta. Tokom zimskog perioda taman možete da prikupite sve potrebne informacij i rekvizizte koje ćete koristiti prilikom prolećnog uređenja vrta.
A ideja je zaista mnogo…
Na vama je samo da pronađete onu koja najviše odgovara vašem vrtu…
I uređenje može da počne…

Prolecno uredjenje vrta
Prolećno uredjenje vrta, bašte, dvorišta, terase, sa cvećem, uradi sam

Mnogima je prva asocijacija na proleće lepo vreme, Prvomajski praznici, Uskrs, ali i gotovo uobičajeno veliko spremanje kuće. Nekako, većina domaćica iskoristi prve zrake prolećnog sunca da uredi svoj dom, a odmah zatim i terasu ili baštu, ukoliko je ima.

Prilikom čišćenja kuće, prvenstveno treba raspremiti i odložiti, ako ne i pokloniti nekome sve one stvari koje ne koristite. Na taj način ćete zapravo videti koliko je vaš dom prostran bez svih tih nepotrebnih sitnica.

Važno je, pre nego što počnete da angažujete i glavu porodice da se pozabavi svim onim sitnim popravkama, koje su nezaobilazne u svakom domaćinstvu. Ukoliko, pak on nije raspoložen ili jednostavno nema afiniteta da popravlja, najbolje je angažovati profesionalnog majstora koji će sve to obaviti umesto vas.

Tek nakon toga možete početi sa detaljnim čišćenjem i spremanjem. Ako u ovaj podvig ulazite sami, bez ičije pomoći rasporedite posao na par dana, kako se ne biste premorili.

Po završetku čišćenja vašeg doma, valjalo bi da se pozabavite uređenjem terase ili vrta, jer ćete upravo tu provesti najveći deo vremena tokom letnjih meseci. Zato je bitno da se tu osećate naročito prijatno.

Ako imate terasu, stvar je lakša. Jednostavno, obiđite neku od pijaca i odaberite neku od cvetnica koja vam se najviše dopada. Najbolje je da odaberete cveće živih boja, kako biste uživali u njegovim bojama.

Za terase koje se nalaze na višim spratovima, najpogodnije su biljke poput prkosa ili niske kadife, jer su u veećoj meri izložene sunčevim zracima i vetru. Za terase i balkone koji su veći deo dana izložene suncu preporučuju se biljke poput: begonije, muškatle, vrbene, prkosa, dragoljuba…Ukoliko je vaša terasa veći deo dana zaštićena od sunčevih zraka, najbolje je da je oplemenite: noćnom frajlom, lepim jovom ili, pak ukrasnom koprivicom i kadifom.

Svakako, biljka koje je najpreporučljivija za sve terase ili balkone jeste prkos. Njemu nije neophodna neka naročita nega, a krasiće vaš prostor svojim cvetovima intenzivnih boja, koji se otvaraju sa prvim zracima sunca. Takođe, on ne zahteva ni trud oko sadnje. Dovoljno je da jedne godine zasadite prkos u svoju žardinjeru ili saksiju, a on će dogodine ponovo nići bez vašeg angažovanja. Ova biljka se najčešće preporučuje onima koji tvrde da im niti jedna biljka ne uspeva, jer ne postoji osoba koja je pokušala da zasadi prkos a da u tome nije uspela.

Kada je reč o vrtu, tu je stvar malo komplikovanija, ali iako zahteva veće angažovanje, ne sumnjam da ćete uživati u uređenju.

Najbolje je da počnete urešenje sa košenjem travnjaka, ako ga imate, a odmah za njim se posvetite sređivanju ograde.

U baštama naše domaćice najviše vole da zasade ruže, a često i: lale, narcise, šeboj…mada je tu često i žbun opojnog mirisa, za slučaj da zatreba. A uz to, što oplemenjuje svaku baštu svojim opojnim mirisom, ruzmarin je, uz lavandu i odlično sredstvo u borbi protiv dosadnih komaraca.

Naravno, u zavisnosti od veličine vaše bašte, zavisi i šta ćete posaditi u njoj. Ukoliko imate mogućnost, možete zasaditi i neke jestive biljke, poput recimo paprika ili paradajza. Na taj način ćete uživati ne samo u mirisu, već i u ukusu plodova vašeg rada.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts