Najbolji prirodni lekovi za reumatski artritis

Reumatoidni ili reumatski artritis je hronična bolest upale vezivnog tkiva u  zglobovima. Reč je o  autoimunoj bolesti čiji je uzrok mehanizam imunog sistema  koji greškom napada sopstvenu  ovojnicu zgloba a može da uzrokuje i upalu tkiva oko zgloba. Pacijenti sa autoimunim bolestima dakle imaju antitela u krvi koja su usmerena na sopstveno tkivo. Takodje, uzrok bolesti može se tražiti i u naslednom faktoru.

Proces počinje u membrani koja štiti zglob, stvarajući zaštitnu kesicu. Ta kesica je ispunjena tečnošću za podmazivanje zglobova – sinovijalna tečnost. Pored funkcije zaštite zglobova ova snabdeva hranjivim materijama i kiseonikom hrskavicu i glatko tkivo koje oblaže krajeve kostiju.

artritis

Kako je hrskavica građena od kolagena koji podupire zglobove, kod reumatoidnog artritisa, upalni procesi zahvataju membranu, polako razaraju kolagen, pa tako  smanjuju prostor u zglobu, i na kraju razaraju samu kost.

Simptomi bolesti

Simptomi koji ukazuju na pojavu reumatskog artritisa su jutarnja ukočenost u trajanju od minimum  pola sata, zatim umor, groznica, anemija, kolitis, zatvor, gubljenje na telesnoj težini, dakle vrlo slično simptomima gripa. Može se javiti i osip sa otokom po rukama i nogama. Inače, otečenost i bolovi u zglobovima traju minimum dva meseca pre nego što s dijagnostikuje reumatoidni artritis.

Reumatoidni artritis se uglavnom javlja u zaglavcima i zglobovima prstiju, često zahvata i zglobove kolena i gležnjeve. Bol je vrlo često simetrične prirode, a obično se pojačava nakon fizičkog napora ili vežbanja.

Kod oko 20% slučajeva reumatoidnog artritisa, dodje do  upale krajnje arterije što može da uzrokuje potkožne čvoriće veličine zrna graška u blizini laktova. Pošto je reč o sistemskoj bolesti, ova upala može da nosi posledice po ostale delove tela  pa su u ovom stanju česti suva usta i oči, pleuritis, perikarditis, anemija, povećana slezena, vaskulitis… Krajnji stadijum su deformacije ruku i zglobova.

U slučaju da se javljaju iznenadni početak bola i upale koji su praćene crvenilom i osetljivošću, onda je moguće da se radi o početku gihta.

Reumatoidni artritis se obično razvija postepeno tokom nekoliko meseci, najpre praćen upornim bolom i ukočenošću jednog ili više zglobova, na kraju može da zahvati čitavo telo.

Artritis u trudnoći

Artritis u šakama i stopalima ili kukovima može biti naročito problematičan u vreme trudnoće. Žene koje boluju od artritisa, usled mogućih komplikacija, treba da ozbiljno razmisle o odluci da ostanu u drugom stanju.

Lečenje reumatoidnog artritisa

Klasična medicina još nije nasal lek za potpuno izlečenje ove bolesti već se oslanja na uklanjanje neprijatnih simptoma artritisa. Tako za uklanjanje bola, upale i usporavanje napredovanja bolesti koristi sledeće metode:

Upotrebu nesteroidnih protivupalnih lekova, antireumatika, kortikosteroida, imunosupresiva i blokatora faktora tumorske nekrolize, biološke lekove…

S druge strane, alternativna medicina nudi malo drugačija rešenja, u koja spadaju prirodni lekovi, čajevi,  lečenje biljem.

Moćna lekovita biljka gavez

Ovu autoimunu bolest dobro je napasti lekovitim  gavezom koji je do sada dao ohrabrujuće rezultate. Preparate od gaveza, kao što su krema i tinktura, a koji se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane, poželjno je kombinovati sa kurkumom.

Joga i pilates

Pošto za  artritis nema trajnog leka, odredjenim tretmanima  je moguće držati bolest pod kontrolom i umanjiti posledice po kvalitet svakodnevnog života. Pored medicinskog tretmana i prirodnih lekova, važna je još prilagodjena ishrana, vodjenje zdravog načina života i uključivanje fizioterapije ili vežbi poput joge i pilatesa. Joga je jedan od najefikasnijih tretmana za artritis u ramenima, kukovima, kolenima jer se u odnosu na stanje bolesti može prilagoditi i način vežbanja.

Neka istraživanja pokazuju da kalcijum može da pomogne u borbi protiv artritisa. Ovaj važni mineral treba uzimati u vidu kalcijum laktata. Dve male kašike kalcijum laktata u vodi  treba uzimati tri puta dnevno pre obroka, u trajanju od 4 meseca.

Kokos, narandže, limeta…

Postoji mišljenje i da kokos može da ublaži artritis ako se konstantno konzumira u bilo kom vidu.

Probajte i sa sledećim prirodnim preparatom: U čašu soka od cedjene narandže, sipajte 2 do 3 kašike ricinusovog ulja koje ste prethodno malo zagrejali. Pije se ujutru pre  doručka a kura traje dva meseca.

Limeta je takođe koristan lek za artritis. Limunska kiselina iz limete će rastvotiri mokraćnu kiselinu koja je uzročnik nekih vrsta  artritisa. Sok od celog ploda limete koji ste rastvorili u čaši vode pijte jednom dnevno, najbolje  ujutru.

Beli luk je efikasan u borbi sa artritisom jer sadrži anti-inflamatorne sastojke. Jedite ga kao sirov ili u vidu kapsula ako Vam smeta njegov miris i ukus.

Vitamini iz banana ublažavaju artritis

Banane su bogate vitaminom B6, koji je koristan protiv artritisa. Sprovedite dijetu bananama u trajanju od 3 dana kada isključivo treba jesti banane – 8 do 9 banana.

Kupanje u morskoj vodi je korisno za artritis. Jod iz morske vode ublažiće bolove uzrokovane artritisom. Ako niste u mogućnosti da boravite na moru, opustite se svako veče u kadi tople vode u kojoj ste rastvorili šolju morske soli.

Izbegavajte masnu hranu, a što više koristite  voće u koje možete dodati cimet,  kao i povrće u salatama i bare dve vrste kuvanog povrća svakodnevno. U težim slučajevima, savetuje se terapija svežim sokom od povrća tri puta dnevno u trajanju od 7 dana. Ova terapija sokom od povrća preporučuje se na svaka dva meseca.

artritis povrce

Važno je i da pojete  dosta tečnosti da bi tkiva, naročito ona u zglobovima, ostala hidrirana.

Pazite na svoju telesnu težinu jer su zglobovi gojaznih osoba daleko više opterećeni telesnom težinom što može uzrokovati nastanak artritisa.

I na kraju, obavezno zaboravite na pušenje cigareta i alkoholna pića.

Koju god prirodnu terapiju preduzeli, morate se konsultovati sa lekarom a kada je reč o vežbanju, vodite računa da budu prilagodjene Vašem stanju kako ne bi pogoršale simptome bolesti, naravno uz odobrenje lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts