Šta je ,,Dosije X“?

Dosije X – Jedna od najpopularnijih TV serija devedesetih

U pitanju je serija naučnofantastičnog karaktera koja je tokom prikazivanja devedesetih postala jedan od kultnih televizijskih programa. Prikazivala se od 1992. do 2002. Serija je bila toliko uspešna da su snimljena i dva ,,Dosije X“ filma, sa isktim glumcima. Autor serije je Kris Karter, a glavne likove glume Dejvid Duhovni i Džilijen Anderson.

dosije x
Dosije X – Najbolja TV serija devedesetih

RADNJA

Serija prati dogodovštine federalnih agenata Foksa Moldera i njegove koleginice Dejne Skali, koji istražuju paranormalne pojave, od vanzemaljaca do čudovišta, misterioznih serijskih ubica, duhova, i slično. Sve počinje u Molderovom detinjstvu kada su mu sestru odveli vanzemaljci. Opsednut njenim nestankom i željom da je vrati, Molder počinje da radi na takozvanim dosije x slučajevima, koji  su povezani sa paranormalnim i neobjašnjivim aktivnostima. Kao partnerku, dodeljuju mi Dejnu Skali, doktorku medicine. Dvoje agenata su  devet sezona držali gledaoce prikovane za televizijske ekrane.

LIKOVI

Foks Molder i Dejna Skali
Foks Molder i Dejna Skali

Molder i Skali su sa razlogom postali jedni od omiljenih TV parova. Molder je zagriženi vernik u natprirodno, dok njegova koleginica pokušava da sve dokaže na naučnoj osnovi. Usmljeni revolveraši su trojica samostalnih istražitelja paranormalnog, i definitivno najpopularniji likovi u seriji. Čak su imali i svoju zasebnu seriju, koja je takođe bila veoma popularna. Kako vlada uvek zataškava Molderovu i Skalinu istragu, kao glavni negativac pojavljuje se misterioznu ,,pušač“, koji je skoro uvek sa cigaretom u rukama, on predstavlja čoveka iz senke koji skriva dokaze o postojanju vanzemaljaca od javnosti. Još jedan specifičan lik je i zamenik direktora Skiner, koji mora biti na strani Pušača ali kad god može pomaže svojim agentima. Aleks Krajček došao je da zameni Dejnu Skali kao Molderov partner, tokom njenog kratkog odsustva iz serije. U međuvremenu se zamerio i Molderu i njegovim neprijateljima i tako Krajček postaje nezavistan lik, nešto poput dvostrukog agenta.

 FILMOVI

Posle pet uspešnih sezona, snimljen je i film ,,Dosije X-pobedi budućnost“. Kris Karter je želeo da ovim

Kris Karter, autor serije
Kris Karter, autor serije

okonča seriju i da se posveti drugim, sličnim projektima. Međutim, zbog velikog uspeha serije, producenti mu nisu dozvolili, i serija je nastavila da postoji sve do 2002. Šest godina nakon završetka serije, obožavaoci su se obradovali još jednom filmu, koji je imao premijeru 2008. Film je dobio naziv ,,Dosije X – želim da verujem“.

***spojler****  Kako na kraju serije Molder i Skali bivaju prinuđeni da napuste posao i pobegnu, nastavak filma počinje šest godina kasnije. Dvoje FBI agenata suočavaju se sa misterioznim serijskim ubicom, i reše da potraže agenta Moldera koji bi možda mogao da im pomogne. Uspevaju da pronađu Skali koja radi kao lekar u jednoj bolnici pri katoličkom manastiru, ali ona tvrdi da se sa Molderom nije dugo videla. ***spojler***

KRAJ SERIJE

Posle devet sezona, seriji je došao kraj. Pad gledanosti kulminirao je u osmoj sezoni, kada Dejvid Duhovni odlazi iz serije pokušavajući da poboljša svoju filmsku karijeru. Iako se kasnije vratio, Karter je pokušao da vremenom izbaci Moldera i Skali i dovede nove agente, ali mu plan nije uspeo i serija je ukinuta 2002.

ROMANSA IZMEĐU MOLDERA I SKALI

Možemo reći da je najveća misterija u seriji upravo Molderov i Skalin odnos.  Reditelj nije u početku planirao da ,,smuva“ dosije x agente. Međutim posle prve sezone javljali su mu se ljudi koji su primetili seksualnu tenziju između glavnih likova. Vremenom se, šta više, stvorila čitava armija obožavalaca serije, koji su nestrpljivo čekali dugo najavljivani poljubac između Skali i Moldera, a u nedostatku poljubaca, uživali su u nekim emotivnim trenucima, tipa dodiri, zagrljaji, poljubci u čelo i obraz, i slično. Kris Karter je govorio da ,,Molder voli Skali i Skali voli Moldera“, ali da je ta ljubav mnogo jača od ljubavi običnih ljubavnika. I među obožavaocima serije su se često vodile diskusije oko toga da li glavni likovi treba da se upuste u vezu ili bi to negativno uticalo na seriju.

****spojler**** Skali i Molder imali su nekoliko ,,zamalo poljubaca“, ali su se krajem serijala napokon poljubili. U nekim epizodama gledalac može da zaključi da se njih dvoje viđaju i van posla ( na početku jedne epizode njih dvoje se dogovaraju oko utakmice ,,Niksa“ na koju treba da odu) Kada je Molder otišao na kratko iz serije ( u seriji je njegovo odsustvo opravdano tako što su ga oteli vanzemaljci), Skali ostaje u drugom stanju i rađa sina, a mesecima se spekulisalo oko toga ko bi mogao biti otac, da bi se na kraju i potvrdilo da je Molder otac malog Vilijama. U drugom ,,Dosije x “ filmu njih dvoje već žive zajedno.  ****spojler****

poljubac

 

BUDUĆI PLANOVI

Karter je planirao da nastavi snimanje serije, ukoliko drugi film doživi veliki uspeh. Međutim film, iako je prošao solidno, njegov uspeh je bio nedovoljan da bi se dao novac za dalje finansiranje serije. Umesto toga najavljuje se snimanje trećeg filma, koji bi mogao da ispriča priču o nedavno preživljenom smaku sveta 21. decembra 2012. gde bi Molder i Skali pokušavali da protumače proročanstvo Maja koji su ionako često dovođeni u vezu sa vanzemaljcima, pa eto inspiracije i za treći film.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts