Ukleti Holanđanin

Legenda o ukletom Holandjaninu

Ako putujete brodom  nadajte se da nećete negde u dalekom horizontu ugledati brod ukletog Holanđanina. Iako je u pitanju samo legenda, mnogi pomorci su se svojevremeno kleli da su videli ovaj avetinjski brod.

Legenda o ukletom ili letećem Holanđaninu ima više verzija. Priča kaže da se jedan trgovački, holandski brod potopio tokom oluje u rtu Dobre nade, pa se kapetan broda zakleo da će obići rt pa makar plovio do sudnjeg dana. Po drugoj legendi na brodu se pojavila  kuga, pa im nijedna luka nije dozvolila da se iskrcaju i potraže pomoć kako ne bi proširili bolest i na kopnu. Od tada, ovaj brod luta morem. Postoje i neka logičnija objašnjena vezana za ukleti brod,  po jednoj u pitanju je samo holandska narodna priča a po drugoj maštu ljudima je rasplamsao roman ,,Fantomski brod“ iz 1837. objevljen u Engleskoj. U svakom slučaju, mornari nikako nisu imali želju da negde ugledaju ovaj brod, jer priča kaže da će se velika nesreća dogoditi svakom ko vidi ovaj brod.

Tvrdilo se da je Orkney Belle, naišao na Ukletog Holanđanina . Orkney Belle je istoriji poznat kao prvi brod koji je potopljen u Prvom svetskom ratu. Britanski kralj Džordž V tvrdio je da je još kao princ video ukleti jedrenjak, kada se njegov brod i Ukleti Holanđanin umalo nisu sudarili. Rekao je da je brod sijao crvenkastom svetlošću, a njegovi saputnici su videli kosture koji podižu jedra. Naravno bilo je još puno svedoka koji su viđali ovaj brod.

Gde su misterije tu su i inspiracije za filmove, knjige i slično. Tako se Leteći Holanđanin našao i na televiziji. Oživeo je i kao sporedan lik u crtanom filmu ,,Sunđer Bob“, pojavljuje se i u filmu ,,Pirati sa Kariba, tajna škrinje“, kao i u mnogim drugim adaptacijama.

ukleti holandjanin

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts