Od čega zavisi koliko će parfem dugo mirisati

Parfemi spadaju u prvih pet top-poklona kada je reč i o muškarcima i o ženama. Luksuzna pakovanja, nežna pakovanja, sportske bočice, kada uđete u parfimeriju, možete se osetiti izgubljeno ako kupujete parfem za sebe prvi put, ili bi želeli nešto da promenite, a ne znate kakav bi to parfem bio. Pitaćete prodavačicu za preporuku, ali nećete biti sigurni da li ćete dobro izabrati. Da li će dugo trajati, kako ćete drugima mirisati? Zato, pre nego što se upustimo u kupovinu parfema, prvo ćemo malo pričati o samom parfemu.

Reč parfem (perfume) ima korene u latinskom: per znači kroz, a fumus znači dim. Prvi put su reč parfem upotrebili Francuzi za prijatne mirise koje je pravio gorući mirisni štapić i do današnjih dana, Francuska je ostala vodeći proizvođač parfema.

Parfemske industrije ulažu mnogo novca na razna istraživanja, pronalaženje i pravljenje novih mirisa i na njihovu reklamu.

parfem

Danas u svom sastavu parfemi imaju različite sastave: na bazi narandže, mandarine, ambera, nane, limuna, ruže, smole… U svetu postoji preko 500 kuća koje proizvode parfeme a kreiraju ih takozvani “nosevi” –  to je osoba ili grupa ljudi veoma osetljivog čula mirisa koji dizajniraju nove parfeme. Njihov posao smatra se pravom umetnošću. Na primer, čuveni kreator Paco Rabanne, je za svoj parfem “1 MILLION” okupio oko sebe posebnu ekipu, koja je trebala da stvori pravi muški miris budućnosti. Okupio je za taj posao tri poznata parfemska nosa Michel Girarda, Christophe Raynauda i Olivier Pescheuxa  i stvorili su “sveži i senzualni miks nota, uz blještavi sjaj zlata”.

Parfemi predstavljaju mešavinu više esencija različnih mirisa. Jedinstvena mešavina tih mirisa svakom parfemu daje njegovu ličnu notu.

Mirisne note se  dele na:

  • visoke mirisne note,
  • srednje mirisne note i
  • niske mirisne note.

Visoke note nestaju za 5-10 min. Njihov sastav sadrži uglavnom miris limuna ili narandže, mentola ili voćnih mirisa.

Srednje note ćete osećati i posle 15 minuta i traju do jednog sata. One sadrže mirise začina (cimeta), i teže voćne mirise.

Niske note traju više sati. Upravo te note predstavljaju srž svakog parfema. U njihovom sastavu su teški, dugotrajni mirisi kao što su; mirisi teških začina, šume, drveća.

Trajnost mirisa

Koliko će parfem mirisati na vašoj koži zavisi od njene kiselosti (pH), od količine i kvaliteta eteričnih ulja koja su upotrebljena pri izradi parfema.

Koncentracije esencije u mirisima: Parfem ili perfume:15-30% (na koži traje 6-8 sati);  Eau de parfum: 8-15% (na koži traje 5-7 sati);  Eau de toilette: 4-8% (na koži traje 4-6 sati) ; Eau de cologne ima samo 2-5% eteričnih ulja, a visok procenata alkohola, tako da na koži ostaje samo 2-3 sata.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts