Kako žive Srbi u Kanadi

Srpska zajednica u Kanadi

Gde ima najviše Srba u Kanadi?

Država na tlu Severne Amerije je druga po veličini država u svetu, odmah posle Rusije. Okružena je vodama tri okeana: Tihog, Atlanskog i Severnog ledenog.

Kako zive Srbi u Kanadi
Srbi u Kanadi

Pre dolaska, prvenstveno Evropljana, teritoriju obe zemlje su hiljadama godina pre naseljavala brojna plemena domorodaca. Početkom 15. veka su britanske i francuske ekspedicije počele da istražuju tlo Kanade i naselile prvo njenu atlansku obalu.

Današnja Kanada je osnovana 1867. godine i od tada je poznata kao zemlja sa visokom stopom migracije. Većina doseljenika, čak njih 60% su tzv. „ekonomski emigranti“. Uglavnom dolaze iz slabije razvijenih zemalja, a u Kanadi pronađu većinu, ako ne i sve neophodne uslove za život.

U ovoj zemlji postoji poseban imigracioni program, koji je prilično povoljan za doseljenike. Omogućuje diplomiranim studentima da se prijave za dobijanje statusa stalnog rezidenta i na taj način dobiju trajan boravak, a to je put do dobijanja kanadskog državljanstva.

Prema statističkim podacima najveći broj imigranata je poreklom iz Azije. Što se Srba tiče, pretpostavlja se da ih je oko 300 hiljada, a poslednjih godina je zabeležen smanjen broj migracija iz naše zemlje.

Srbi u Torontu

Jedna od najvećih srpskih zajednica na tlu Kanade je u ovom gradu. Prema podacima, čak trećina od ukupnog broja srpskih doseljenika živi upravo u Torontu. Toronto ima nešto više od pet miliona stanovnika, a skoro dva miliona od njih su imigranti, što jasno pokazuje koliko je ovaj grad „popularan“ među doseljenicima. Prema statističkim podacima Srba u Torontu ima oko 100 hiljada.

Prosečna plata u Kanadi je sasvim dovoljna da se pristojno živi. Ono što je dobro u ovoj zemlji jeste što ukoliko nekome nedostaje novca uvek može pronaći dodatni posao i poboljšati kućni budžet.

Srbi u Vankuveru

Zabeleženo je da su prvi Srbi došli na područje Vankuvera 20-ih godina 20. veka. Prvisrbi u torontu doseljenici iz naše zemlje su posao uglavnom nalazili u rudnicima, a njihove žene su bile, mahom neobrazovane i nepismene pa su i one nalazile teške fizičke poslove. Iako je većina njih krenula „trbuhom za kruhom“ u želji da zaradi novac i vrati se u domovinu, većina ih je ostala u Kanadi.

U ovom kanadskom gradu postoji i Srpski kulturni centar, kao i crkva Svetog arhangela Mihaila. Tu je i folklorni ansambl, koji neguje srpsku narodnu tradiciju, ali i fudbalski klub „Beli orao“.

Srbi u Montrealu

Najmanja srpska zajednica na tlu kanade je u Montrealu. Zanimljivo je da je uvreženo mišljenje da je ovaj grad idealan za mlade, posebno zbog bogatog noćnog života.

Srpska zajednica u Montrealu broji oko dve hiljade ljudi i postoji crkva, koja je mesto okupljanja, ali i prodavnica prehrambene robe u kojoj se prodaju neke namirnice specifične za našu zemlju.

Srbi u Kalgariju

Jedan od najvećih kanadskih gradova, najveći je grad i oblasti Alberta. Grad je poznat po zimskim sportovima.

Srpska zajednica u kalgariju svakako je veća nego u Montrealu i prema procenama broji oko pet hiljada ljudi.

Srbi u Otavi

Na oko 500 kilometara od Toronta i nešto manje od 200 od Montreala, nalazi se glavni grad Kanade.

U ovom gradu se nalazi i Ambasada naše zemlje.

Već 25 godina u glavnom gradu Kanade radi otavska parohija i postoji pravoslavna crkva Svetog arhiđakona Stefana.

Srbi u Edmontu

Srpska zajednica u ovom kanadskom gradu broji oko tri hiljade ljudi, mada prema nekim procenama ima ih bar duplo više.  Srbi u Sedmontu su okupljeni uglavnom oko pravoslavne crkve Svetog Save.

Svake godine se tokom leta održava festival kojim se neguje srpska tradicija.

Srbi u Hamiltonu

Smešten u pokrajini Ontario, na obali istoimenog jezera, Hamilton je jedan od najnaseljenijih kanadskih gradova.

U ovom kanadskom gradu postoji pravoslavna crkva Svetog oca Nikolaja, oko koje se okupljaju pripadnici srpske zajednice u Hamiltonu.

Poznati Srbi u Kanadi

U kanadskom gradu Gvelfu živi „jedan od najbogatijih Srba u Kanadi“, gospodin Milan Lešić. On je u Kanadu došao pre 40 godina i za sve ovo vreme je stekao mnogo, a ponajviše u nekretninama i zemljištu.

Postao je poznat i u Srbiji jer je zaposlio skoro pet hiljada Srba. Uz to, ovaj Srbin iz Kanade ulaže novčana sredstva i u svoju otadžbinu.

Ambasada Srbije u Kanadi

Ambasada naše zemlje se nalazi u glavnom gradu Kanade na sledećoj adresi:

21 Blackburn Ave.
Ottawa ON K1N 8A2 
Canada

Brojevi telefona:
(1) (613) 233-6289
(1) (613) 233-6280
Faks:
(613) 233 – 7850

E – mail: [email protected]

Web sajt ambasade je: www.serbianembassy.ca

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts