Jezero Plavo oko u Albaniji (Jezero bez dna)

Ovo prelepo jezero nalazi se na padinama planine Mali i Đere u blizini grada Sarandi, na samom jugu Albanije i u pitanju je pravi prirodni fenomen.

S obzirom da do dna niko nikada nije uspeo da dođe, niti se zna koliko je  duboko, ovo jezero je u narodu poznato kao jezero bez dna.

Osim što svojojm lepotom i bistrom plavom bojom ostavlja posetioce bez daha, niko nikada nije došao do dna jezera. Mnogi ronioci su pokušavali, ali kažu da su na određenim dubinama struje toliko jake da ronilačke maske mogu da spadnu sa lica. Po nekim grubim procenama, jezero je duboko više od osamdeset metara, ali će prava dubina do daljnjeg ostati misterija.

Za sada su ljudi uspeli da zarone do nekih pedeset metara. I sa obale se možete uveriti u jake struje ovog jezera. Mnogi turisti bace kamenčić u jezero, a nakon par sekundi, voda ga opet izbaci na površinu.

Jezero bez dna u Albaniji
Jezero bez dna u Albaniji

Smatra se da u dnu jezera izviru i podzemni izvori koji i prave ove ogromne struje.

Temperatura vode u jezeru je oko deset stepeni, pa su kupači prava retkost.

O jezeru postoje i veoma zanimljive legende. Jedna priča kaže da je ovde nekada davno živeo zmaj sa dvanaest glava koji je svoje izvore sa vodom čuvao od lokalnog stanovništva, a govori se i da su seljani imali običaj da žrtvuju device ne bi li umirili svoje bogove.

Video: Jezero Plavo oko u Albaniji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts