Najveće piramide na svetu

Koje su najveće piramide na svetu?

Od svih sedam antickih svetskih cuda jedino i danas sacuvano su piramide u Gizi, u Egiptu. Iako ih ima 10, najznacajnije su 3: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova.

Najveca je Keopsova ili jednostavno nazivana „Velika piramida“ (visoka 138, 75 metara, a prvobitno 146,6 metara).

Drevni egipatski narod je dosta vodip racuna o zagrobnom zivotu svojih najblizih, a posebna paznja se posvecivala zagrobnom zivotu faraona (odnosno vladara). Verovalo se da njihov zagrobni zivot prvenstveno zavisi od toga koliko ce biti ocuvano njihovo telo. Zato su vrsili balsamovanje, a mumije vladara su duboko skrivane u velelepnim grobnicama, odnosno piramidama. Cesto su zatrpavani unutrasnji hodnici koji vode do prostorije gde se nalazila mumija vladara, kako bi je zastitili od mogucih pljackasa. U grobnice su stavljani razni predmeti, kao i hrana koju je preminuli vladar trebalo da „koristi“u zagrobnom zivotu.

Najvece-piramide-na-svetu-76

Keopsova piramida je bila namenjena faraonu IV egipatske dinastije i njegovoj zeni. Smatra se da je sa gradnjom zapoceto oko 2600. godine pre Hrista i da je u njenoj izgradnji ucestvovalo 100 000 ljudi. Pripreme za gradnju su trajale isto koliko i sama gradnja, 20 godina. Radnici su mogli da rade samo 3 meseca u toku godine, kada nisu mogli da obradjuju zemlju, usled povecanog vodostaja Nila i velikih poplava koje je on prouzrokovao.

Pretpostavlja se da je glavni nadzornik radova priliko izgradnje piramide bio Keopsov rodjak, Hemiunu. Radnici su bili seljaci i robovi.

Oko 2,5 miliona blokova cini „Veliku piramidu“. Predmet polemika medju arheolozima je: kako su ti blokovi bili donoseni? A na raspolaganju su razni odgovori i moguce teorije: pocev od te da su Egipcani cak zatekli piramidu na tom mestu, koja je ostala iza neke naprednije civilizacije koja je tu boravila, preko teorije da su blokove izlivali na licu mesta, pa cekali da se stegnu, sve do toga da su imali posebne, napredne tehnike za prenosenje. U svakom slucaju, piramide ostaju i dalje tu…

Ovo je i jedina od otkrivenih piramida koja ima silane  uzlazne hodnike. Do sada su u njenoj unutrasnjosti otkrivene ukupno tri odaje, koje se nalaze u samom centru piramide.

Pretpostavlja se da je gradnja piramide zavrsena oko 2580. Godine pre Hrista.Keopsova piramida se smatra remek delom graditeljstva i svojevrsnim udzbenikom geometrije. A evo i zasto:

  1. To je najveca, a ujedno i najteza gradjevina na Zemlji. Moze se videti i sa Meseca.
  2. Smatra se najtacnije orjentisanom gradjevinom na Zemlji u pravcu sever-jug. Prema utvrdjenim merenjima, severna stran odstupa od pravca sever-jug 2 minuta i 18 sekundi, a juzna 1 minut i 57 sekundi. Ova odstupanja su posledica poeranja kontinenata, a ne greska graditelja.
  3. Prema novijim istrazivanjima i merenjima, Keopsova piramida je sagradjena tacno u centru kopnene mase Zemlje.
  4. Nalazi se na jedinom pravom nultom meridijanu nase planete. To je meridjan koji preseca najveci deo kopna i najmanji deo mora. Tacnije, meridijan koji kopno deli na dva jednaka dela. Uporednik na kome se nalazi Keopsova piramida, takodje preseca najveci deo kopna i najmanji deo mora.
  5. Ako se prvobitna visina piramide pomnozi sa 10 miliona, dobija se priblizna vrednost udaljenosti Zemlje od Sunca.
  6. Kada se visina piramide digne na kvadrat, dobija se povrsina bocnih stranica.
  7. Na osnovu duzine jedne stranice piramide (232,805 metara) dobijamo njenu povrsinu. Ako se dobijeni broj podeli sa dvostrukom prvobitnom visinom piramide, dobija se vreednost koja je priblizna jednoj od najvaznijih matematickih konstanti, tzv, Ludolfov broj (Pi = 3,1416).
  8. „Sveti lakat“je mera koju su koristili graditelji piramida i iznosio je 0,635666 metara. Cinilo ga je 25 jedinica, koju su nazivali „palac“. Jedan „palac“je imao vrednost 25,4264 milimetara. Kada se taj broj pomnozi sa 100 milijardi dobija se priblizno tacna vrednost putanje koju Zemlja prodje u jednom danu okrecuci se oko Sunca.
  9. Povrsina piramide pomnozena sa vrednoscu gustine blokova od koji je nacinjena daje vrednost gustine Zemljine kugle.
  10. Spoljni, zastitni omotac piramide su cinili blokovi izradjeeni od kamena vapnenca. Blokovi su imali debljinu od 2,5 metara i bili su teski 20 tona. Ukupno ih je bilo 144 000, a isto toliko je i broj spasenih koji se navodi u „Bibliji“.
  11. Prosecna visina svih kopnenih tacaka je upravo onolika koliko je prvobitno visoka Keopsova piramida.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts