|

Šta treba da znate o „Coctail ring“- u?

Cocktail-Ring 7
Šta treba da znate o „Coctail ring“- u?

Reč je o velikom, često vrlo upadljivom komadu nakita. Kako mu sam naziv kaže najčešće je nošen na koktelima i to u doba prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama kada su ga dame nosile na divljim koktelima. U to doba ovaj komad nakita je bio njihova svojevrsna pobuna. Danas se „Coctail ring“ nosi čak i kao deo uobičajene dnevne odevne kombinacije, mada ređe. Uglavnom se nosi za upotpunjavanje izgleda na nekim važnim događajima.

Prvi put je ušao u modu 30-ih godina prošlog veka, a njegova popularnost je dostigla vrhunac 40-ih i 50-ih godina. Ovaj komad nakita je postao sastavni deo toalete na gotovo svakoj iole posećenoj manifestaciji ili događaju. Mada danas koktel zabava ima sve manje „Coctail ring“ je i dalje u modi. Posebno je zapažen kod filmskih diva i drugih žena iz javnog života prilikom premijera filmova, predstava ili na dodeli neke od prestižnih nagrada.

Danas ima sve više nakita od bižuterije koji pokušava zameniti ovakvo prstenje. Osnovna karakteristika ovakvog prstenja jeste veliki dragi kamen, bilo pravi ili ne. Neki od skupljih primeraka ovog prstenja se može kupiti po ceni od 200 do 500 američkih dolara i obično se zlato koristi samo za prsten ali ne i popunjavanje. Ono sa pravim dragim kamenjem može koštati i od 10 do 100 hiljada američkih dolara. Međutim, pojedino prstenje koje nose filmske dive recimo na dodeli nagrade „Oskar“ može koštati i nekoliko miliona američkih dolara.

Čak i u doba kada je „Coctail ring“ bio najpopularniji komad nakita među damama nije baš svako mogao da ga priušti sebi onaj sa velikim dijamatom. Većina žena je, pak nosila prsten sa: ametistom, granitom, plavim topazom ili nekim drugim kamenom koji je bio ne tako loša zamena za dijamant.

Opšte pravilo koje prati nošenje ovakvog komada nakita jeste da što je veći kamen to je bolje. Koktel prsten se nosi na domalom prstu. Ako ga dama nosi na levoj ruci to je značilo da je dama u braku ili verena. I pored ove simbolike ređe je nošen na desnoj ruci, mada je ponekad stavljan i na kažiprst.

Posebno poželjni dodaci za Koktel prsten su cirkoni ili bilo kakav štras, koji će staviti još jači akcenat na ovaj komad nakita.

Danas se Koktel prstenje opet vraća u modu, posebno među mlađom populacijom. Gotovo da je jedan od bitnijih modnih dodataka u poslednje vreme. Naročito je poželjan modni detalj za večernju toaletu. Samo treba odabrati odgovarajući. Danas su na tržištu prisutne brojne kopije ovog komada nakita, tako da pripadnicama ženskog pola nije neophodno da izdvoje velike svote novca.

Ono što je posebno zanimljivo kod Koktel prstenova jeste kako ga i ko ga nosi. Zato je bitno da odaberete pravi komad nakita i da uživate u nošenju. Takođe, pošto postoji veliki broj jeftinih kopija možete kupiti Koktel prstenove sa kamenjem različitih boja, tako da će vaša odevna kombinacija uvek biti originalna i drugačiji. Jedino što ne treba nositi jesu dva ili više Koktel prstenja na ruci. Jedan je sasvim dovoljan da stavi akcenat.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts