|

Kako proceniti da li je Vaš polovni automobil za otkup

Poznato je da se vozači vezuju za svoje četvorotočkaše, te da im automobili dođu kao pravi ljubimci. Nekada je ljubav za vozilima tolika da njihovi polovni automobili maltene postaju novi članovi porodice. Iako treba voditi računa o kolima, pogotovo kada su u pitanju polovni automobili i stara vozila, ipak treba znati kada je došlo vreme da se auto menja i da pozovete otkup automobila.

Svi znamo kako izgleda ljubav za prvim kolima, bila ona bolja ili lošija, pa čak iako je to bila najveća krntija toliko stara da je „proizvedena“ pre Vaših roditelja. Oni povlašćeniji su imali priliku da voze novije automobile, kao što i danas među mladima postoje oni koji mogu da se za svoj prvi automobil pohvale kolima marke BMW, Audi i sličnim rangom i brendom automobila. Naravno čak iako nije u pitanju prvi automobil, i ako ste već iskusan vozač, može se desiti da prosto vagate svoje mogućnosti i zaključujete da odlože prodaju još koju godinu. Ipak, većina je bazirana na budžetskoj i ekonomičnoj varijanti.

polovni automobili 1

Upravo u ekonomičnosti leži odgovor na pitanje „kada je zaista vreme da da prodate vaš automobil“. Ekonomičnost automobila i njegova svrha su ključ kojim možete doći do pomenutog odgovora, pa zato pogledajte znakove koji će pomoći da procenite da li je i Vaš automobil spreman za prodaju i auto otpad.

#1 – Kada god sednete u auto, uputili ste se u servis

Naravno, malo karikiramo, ali kada god se dogodi da auto morate odvesti u servis, na pamet vam padne ona „Pa samo što sam ga vratio iz servisa“. Bilo to vreme zaista kratko ili ne, ako vi osećate da više vremena provodite u čekanju da se auto popravi i strepljenju da ponovo ne izgovorite tu rečenicu, da, zaista je vreme za promenu.

#2 – Automobilu odlazi deo po deo

Ovo se direktno nadovezuje na prethodni znak tj. razlog, ali ipak je stvar kompleksnija. Iako izuzetno nebezbedno, dešava se da neko vreme ignorišete znakove značajnijeg kvara jer auto „još uvek ide“, ili apsolutno ignorišete sitne popravke koje u trenutku mogu da promene stanje u kućnom i ličnom budžetu. Kao što je na primer stara guma, pokvareno štop svetlo, pokvareni farovi, polomljeni retrovizor ili ne daj bože neki veći kvar. Naravno ovo su fizički a ne mehanički kvarovi, koji se olako mogu desiti i na novijem automobilu, ali je gotovo sigurno veća verovatnoća da će se nešto ovog tipa desiti na veoma starom automobilu, za koji polako i prestajete da marite. To je glavni razlog.

Nekada se dešava da je to i pokvarena instrument tabla, brzinometar ili nešto gore. Nekoliko dana je prošlo i ništa se nije desilo, ali definitivno kraj priče stiže kada saobraćajac piše kaznu, pa se potom hvatate za glavu i pitate „zbog čega nisam to popravio, umesto što sad moram da platim i jedno i drugo“. U svakom slučaju, radi Vaše i tuđe bezbednosti na putu, budite odgovorni i rešavajte kvarove poput ovih na vreme i savesno.

#3 – Nikako ne smete da odete na putovanje

Voleli biste da otputujete negde samostalno, sa partnerom ili porodicom, i želite apsolutnu autonomiju u organizovanju puta, međutim ne smete da se oslonite na svoj automobil. To su trenuci kada dodatni troškovi odlaze na autobuske karte, rent a car automobile i dodatne troškove transporta na destinaciji u koju ste se uputili, dok vaš automobil ostaje kod kuće. Da, vreme je za promenu.

#4 – Svake godine se razmišljate da li vredi obnoviti registraciju

Dolazi opet taj deo godine, kada ističe vaša registracija za automobil, a auto je u toliko lošem stanju da je pitanje da li će proći tehnički pregled, ili je prosto potrebno uložiti toliko novca u njegovu popravku i sređivanje, da će vam se u kompletu sa cenom registracije, više isplatiti da se odlučite da ponudite nekom svoj automobil za otkup. Ako i uprkos tome registrujete svoje vozilo, porazmislite da li se to isplati.

#5 – Već dugo vremena želite da kupite drugi auto

Najprostiji i jednostavniji način da potvrdite sebi da je auto spreman da se proda, jeste vaša duga želja da kupite novi auto. Ipak, u Srbiji smo, te nije dovoljno reći „ja želim novo vozilo“, i da stvar bude rešena. Ipak, ako već dugo vremena imate želju da auto promenite, verovatno mu je došlo vreme.

Ako već dođe do toga da rešite da kupite novi ili polovni automobil, planirajte otkup i kupovinu pametno:

  • Uzmite u obzir sve prednosti i mane automobila koji koristite;

  • Proverite koliko možete dobiti za otkup polovnih automobila;

  • Proverite cene sličnih automobila na tržištu;

  • Proverite načine plaćanja za nova vozila i pronađite najbolju opciju.

Naravno, postoje brojni tehnički metodi da definitivno shvatite da je auto za prodaju, ali oni će se sigurno već pokazati kroz bilo koji od pomenutih koraka. Srećno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts