Manjak testosterona dovodi do mnogih bolesti

Kada muškarci zađu u četrdesete, povremeno počinju da se javljaju zdravstveni problemi i tegobe, kao što su poremećaj spavanja, promene raspoloženja, na prvi pogled, sasvim banalnim stvarima zbog kojih oni nerado odlaze lekaru, zato što su skloniji da te probleme uvek prvo primete na ženama, ne sluteći da takve probleme kod njih izaziva nedostatak testosterona, kao što su pokazala neka istraživanja.

Ovo su neke od tegoba koje se mogu javiti usled nedostatka testosterona:

  • pojačano znojenje,
  • depresija,
  • smanjen libido,
  • nedostatak mišićne snage,
  • taloženje masnog tkiva na stomaku,
  • poremećaj sna,
  • umanjene mentalne sposobnosti.

Dok su žene mnogo više sada, u 21. veku, revnosnije u pogledu pregleda i odlaska lekaru, muškarci to i dalje izbegavaju i zanemaurju svoje zdravstvene probleme pripisujući to umoru i preteranom radu I radnim obavezama na poslu.

Da bi muškarac ostao zdrav, potrebno je da redovno kontroliše svoje zdravstveno stanje i sprovodi odgovarajuće terapije.

Manjak testosterona

Muškarcima oko četrdesete godine života, prirodno, nivo testosterona u krvi počinje da opada. Kada se na to nadovežu i ostale nelečenje bolsti, lučenje hormona se smanjuje i to dovodi do toga da muškarac prerano stari. Dakle, muški svet sebi ne čini uslugu kada ignoriše znake upozorenja koje mu sopstveno telo šalje, zato što to značajno utiče na zdravlje, jer polni hormoni deluju na srce, mozak, kosti, polne žlezde…

Nizak nivo ili nedostatak testosterona može da dovede i do opasnijih oboljenja, kao što su dijabetes tipa 2. Bolest počinje postepeno i napreduje lagano, bez ikakvih simptoma – godinama a kad već uznapreduje, polako se javlja umor, prekomerna žeđ, pojačano mokrenje,  gubitak težine, zamagljen vid. Može se javiti i oboljenje srca, i problema  u seksualnoj sferi i tek tada muškarci se odlučuju za odlazak lekaru.

Ako je nedostatak testosterona dokazan, tu može da pomogne hormonska terapija, zato što ona povećava mišićnu masu, čvrstinu kostiju, i takođe, eliminiše masne naslage sa stomaka. Uspostaviće se hormonalna ravnoteža i vratiće se bolje raspoloženje. Muškarac ponovo postaje dinamičan, druželjubiv i bolje se oseća. Vremensko ograničenje u ovoj terapiji ne postoji. Kontrole se obavljaju na šest meseci i tada vaš doktor odlučuje kako ćete nastaviti dalje.

Naravno, prvo pravilo za terapiju testosteronom jeste isključiti sve moguće kontraidikacije, kao što su rak prostate i porodična genetska sklonost ka ovoj bolesti.

Ako se muškarac često zamara, loše spava, oseća gubitak koncentracije, možda nije samo uzrok nedostatak testosterona. Tegobe su raznovrsne, nespecifične i potebno je izvršiti detaljnije pretrage opšteg stanja organizma, a ne samo proveriti krvnu sliku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts