Kukuruzna svila – odličan prirodni diuretik

Kukuruzna svila, latinski naziv (Stigmata Maydis )odavno je u narodnoj medicini poznata, među brojnim lekovitim biljkama, kao prirodno sredstvo za čišćenje organizma, odnosno kao diuretik.

Kukuruzna svila koristi se neretko kao lek jer sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana.

Berite mladu i svetlu kukuruznu svilu

Kukuruzna svila u vreme cvetanja biljke visi sa ploda u vidu tananih i svilenkastih vlakana. Kukuruz je kod nas jako rasprostranjen, pa nije teško doći do materijala za lekoviti čaj.

kukuruzna svila

U lekovite svrhe, svilu treba odseći pre oprašivanja pa brzo osušiti na promajnom mestu. Posebnu pažnju kod ubiranja svile  obratite na upotrebljene pesticide u usevu kukuruza, odnosno o tome da li je ispoštovana karenca. Takodje, dobro je znati da zrela, suva i tamna kukuruzna svila ne sadrži nikakva lekovita svojstva.

Kukuruz je posle pšenice, kod nas jedna od navažnijih kultura koja se najviše upotrebljava kao krmna biljka. Pošto se može preradjivati, kukuruz se upotrebljava kao česta sirovina u različitim granama industrije pa je jasan njegov ekonomski  značaj. Zahvaljujući svili kukuruza, narodna medicina ovu biljku svrtava i u lekovite biljke.

Lekovita svojstva čaja od kukuruzne svile

Lekovitost čaja od kukuruzne svile po čovekovo zdravlje, odnosi se najpre na njegovo diuretičko svojstvo.

Priprema čaja – Kašičicu svile prelijte vrelom vodom, ostavite pet minuta da odstoji, procedite i pijte.  Na svaka dva do tri sata uzimajte po supenu kašiku toplog , nezaslađenog čaja. Ukus možete popraviti  limunovim sokom.

Čaj se može piti i umesto vode, ali u tom slučaju,   na litar vode stavite 25 grama kukuruzne svile.

DejstvoUpotreba ovog čaja, u toku 24 sata,  nekoliko puta će povećati količinu izlučene mokraće i to bez ikakve nuspojave. Čaj od kukuruzne svile nema štetna dejstva pa se može koristiti u dužem vremenskom periodu.

Lekovitost

Izlučivanjem mokraće, telo se oslobađa viška fosfora i belančevina, što bitno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta, bolove u zglobovima, a smanjuje i otoke nogu.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje tegobe sa  bubrezima. Ako se upotrebljava duže vreme rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega. Pomaže i kod noćnog mokrenja.

U narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi još kao prirodni lek protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja. Koristi se najviše u vidu čaja,  ili vodeno-alkoholnih ekstrakata za unutrašnju upotrebu.  Kukuruzna svila se negde koristi u terapiji hepatitisa, i za prostatu, kod benigne hiperplazije ove žlezde.

Čaj za mršavljenje i celulit

Pošto ima jako diuretsko dejstvo, čaj od kukuruzne svile pomaže i u skidanju suvišnih kilograma i celulita. Naravno, efekat je najbolji uz odredjenu dijetu i vežbe.

Kukuruzna svila u trudnoći i dojenje

Na žalost, postoji skroman broj naučnih radova i istraživanja,koji se odnose na aspekte  primene kukuruzne svile u narodnoj i zvaničnoj medicine, pa tako ni kada su u pitanju dojenje ili drugo stanje. Sigurno je to da je hemijski sastav kukuruzne svile složen ,i da je njeno svojstvo direktno u vezi sa varijetetom kukuruza pa i hibrida. Takodje, neophodan je oprez pri nabavci čaja od kukuruzne svile, jer kukuruz koji je vrlo tertiran hemijskim sredstvima,ili svila koja je prezrela ili stara, može biti toksična. U svakom slučaju, neophodna je konsultacija sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts