Najpoznatije piramide sveta

Najpoznatije piramide sveta

Piramida spada u jedno od najvećih ljudskih konstrukcija, koja predstavlja višestrani poliedar sastavljen od višestrane poligonalne osnove sa trougaonim stranicama koje se spajaju u vrh piramide. Ipak, ovo je samo definicija…

Međutim, ono što i dan danas privlači pažnju mnogima i baca viševekovni veo tajne piramide, jeste činjenica da još uvek nije dokazano kako su one građene. Odnosno, postoji više teorija, ali niti jedna od njih nije do kraja naučno dokazana…Možda baš zbog toga, ove zanimljive građevine i danas privlače pažnju, kako turista iz čitavog sveta, tako i brojnih istraživača i naučnika…

Najpoznatije piramide sveta

Iz 2720. godine pre nove ere potiče najstarija piramida, koja se nalazi u Helinikonu, u Grčkoj. Inače, širom Grčke postoji više od 16 piramida.

Egipatske piramide –  Najpoznatije, među piramidama, su Egipatske piramide, koje su služile kao grobnice faraona. Keopsova piramida je jedno od sedam svetskih čuda starog sveta i predstavlja najveću piramidu u Egiptu, kao i najvišu na svetu. Do 300-ih godina nove ere, i u Nubiji su građene piramide, ali nisu predstavljale grobnice, već spomenike mrtvim kraljevima. Za razliku od egipatskih masivnih piramida građenih od kamenih blokova, Nubijci su gradili manje, pod mnogo strmijim uglom.

U Mesopotamiji su se gradile stepenaste piramide ili zigurati (kula u obliku terasaste piramide). Smatra se i da je biblijska Vavilonska kula u stvari Vavilonski zigurat. Ove piramide zidane su od zemljanih opeka.

U antičkom Rimu, krajem prvog veka pre nove ere, izgrađena je Cescijusova piramida, visoka 27 metara.

U poznatije piramide, pored pomenute Keopsove, ubrajaju se još: Kefrenova piramida, Mikerinova piramida, Đoserova stepenasta piramida, Velika piramida u Čoluli (nalazi se u meksičkoj državi Puebla i predstavlja najveću piramidu po masi), piramida Sunca u Teotiuakanu (treća po veličini na svetu), Hram IV u Tikalu, piramida mađioničara u Usmalu (piramida sa zaobljenim uglovima), piramida u Čičen Ici (spada u Novih sedam svetskih čuda).

I u Kini postoji nekoliko piramida. To su zaravljene piramide, odnosno piramide sa zaravljenim vrhom.

Piramide na Balkanu – Neizostavno je spomenuti i planinu Rtanj u Srbiji, za koju se smatra da u sebi krije piramidu.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts