Najjeftinije destinacije u Srbiji – Top 5 mesta za ekonomično putovanje

Cilj našeg današnjeg virtuelnog putovanja je da razbijemo dve predrasude. Prvo: putovanje ne mora da bude skupo. Drugo: jeftino putovanje ne znači da je manje atraktivno i lepo. Uz pravi odabir mesta i malo umešnosti, vaše putovanje ne mora da bude dugo pripremano i ne mora da predstavlja udar na budžet. Videćete i sami da i sa malo novca možete da organizujete i priuštite putovanje koje ćete dugo pamtiti. Krećemo!

Sokobanja – doživite zeleni raj Srbije

Na naše virtuelno putovanje krećemo od istoka naše zemlje. Sokobanja je banja koja je okružena planinama sa svih strana, a ona sama nalazi se u kotlini. Ovakav geografski položaj doveo je do toga da Sokobanja i njena okolina obiluju atraktivnim prirodnim predelima kao i vrlo čistim vazduhom.

Sokobanja je poznata po svom ekološkom i zdravstvenom turizmu. Iako je ovo pretežno razlog zašto se posećuje Sokobanja, daleko od toga da je ovo jedino što ovo mesto može da ponudi. Za ljubitelje istorije tu je srednjovekovni grad Sokograd. Bovansko jezero koje se nalazi nedaleko od ove banje je godinama unazad omiljeno mesto mladima.

A mi vam preporučujemo da, ukoliko se odlučite da posetite Sokobanju, obiđete i vodopad Ripaljka. Dok se na nekih 20 minuta vožnje od Sokobanje se nalazi i, sada već čuvena, planina Rtanj, pa vam toplo preporučujemo da obiđete i nju. Cene smeštaja se kreću od 2500 dinara, dok su privatni smeštaji povoljniji, pa se tako cene privatnog smeštaja prve kategorije kreću oko 1000 dinara. Cene u restoranima su takođe povoljne, pa tako kompletan obrok možete dobiti po ceni od 1000-1500 dinara.

Golubac – šta sve krije grad na obali Dunava?

I dalje smo na istoku naše zemlje, ali se selimo nešto severnije, do Golupca. Smešten na kraju Braničevskog okruga, između Velikog Gradišta i Donjeg Milanovca, Golubac je godinama unazad prava turistička atrakcija. Dva najveća razloga za to su Dunav i Golubačka tvrđava. Dunav je, naime, upravo u ovom delu najširi i najlepši. Dok je Golubačka tvrđava, smeštena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, godinama unazad privlačna kako mlađima tako i starijima. Inače, ulaznice za Golubačku tvrđavu su pristupačne svima, pa je tako ulaznica za zelenu zonu, najpovoljnija – 600 dinara, a za maloletne posetioce besplatna, dok je najskuplja ulaznica 1500 dinara.

Iako najpopularnija, tvrđava nije jedino što Golubac ima da ponudi. Tu je pre svega, Nacionalni park Đerdap, zatim su tu i Đerdapska i Golubačka klisura. I okolina Golupca ima šta da ponudi. Pa se tako izdvajaju: Manastir Tuman, Lepenski vir kao i Srebrno jezero. Od navedenih lokaliteta jedino biste morali da izdvojite novac za ulaznice za Lepenski vir, 500 dinara, dok je ulaznica za Nacionalni park Đerdap, svega 250 dinara.

Najpovoljniji smeštaj koji možete pronaći u Golupcu kreće se oko 2000 dinara, dok su nešto luksuzniji oko 5000 dinara. Cene u restoranima su pristupačne svima. Kao nešto skuplji se izdvajaju uglavnom pojedini riblji specijaliteti. Dok su restorani koji nude brzu hranu ili domaću hranu kao što je Gurmanski zalogaj, vrlo povoljni i pristupačni.

Zlatar – udahnite zdravlje

Stigli smo do jugozapada Srbije i okoline Nove Varoši, tačnije do Zlatara. Smešten na krajevima Pešterske visoravni, zbog mešavine sredozemne klime i umerene planinske, Zlatar već decenijama unazad nosi epitet vazdušne banje. Vrlo bogat biljni svet i veliki broj sunčanih dana u toku godine, ovu planinu čini pravim malim rajem na zemlji.

Pored svega ovoga, i bliža okolina Zlatara ima štošta da ponudi. Pa tako ako se nađete na Zlataru, možete obići i Zlatarsko jezero, manastir Mileševu, Prirodni rezervat Uvac. Cene ulaznica za preirodni rezervat uvac iznose 100 dinara za odrasle i 50 za decu od 8-18 godina. I kao posebna preporuka je vidikovac Molitva, sa kog se pruža prelep pogled na, sada već čuvene, meandre reke Uvac i ujedno jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Ovaj vidokovac pripada Rezervatu uvac, pa cena iznosi takođe 100 dinara.

Zlatar je bio i ostao predeo netaknute prirode, planina nije iskorišćena u ekonomske svrhe, što je čini vrlo povoljnom za boravak. Smeštaj možete pronaći po ceni od 2.500 dinara do 5.000 u zavisnosti od toga koju vrstu smeštaja tražite. Možete pronaći i dosta privatnih smeštaja, gde je cena još niža. Pored toga mnoge brvnare i planinski domovi imaju kapacitete za veći broj posetilaca, pa možete podeliti troškove, tako da cena bude 1000-1500 dinara po osobi.

Zlatar je vrlo povoljan i kada je reč o restoranima. Pa tako na primer u Etno restoranu Zlatar možete probati specijalitet domaće kuhinje i jela koja su karakteristična za te krajeve po vrlo pristupačnim cenama. Pored ovog izdajaju se i restorani Dobar pogled i restoran Elit, takođe sa povoljnim cenama.

Stara planina – posetite biser jugoistoka Srbije

Selimo se sada na jugoistok naše zemlje, na planinu koju su između sebe podelile Srbija i Bugarska – Staru planinu. Pogodna za one koji tek ulaze u svet avanturizma, ali one koji su već u tome iskusni, Stara planina privlači, godinama unazad veliki broj posetilaca. Na sreću, taj broj posetilaca još uvek nije preveliki, pa nije došlo do komercijalizacije ove planine, te se upravo zato na Staru planinu može putovati sa malo novca.

Netaknuta priroda, veliki broj planinarskih domova, kao i skijalište nude priliku da osetite autenitčan planinski doživljaj. Dok je, sa druge strane, tokom leta i proleća pogodna za šetnje, pa čak i vožnje biciklom. Pored toga, ono što Staru planinu čini atraktivnom tokom lepih dana je i bogat raznovrsni biljni svet, pa tako privlači i veliki broj onih koji skupljaju lekovite travke.

Restorani koji se nalaze, uglavnom u okolnim selima Stare planine, nude jela iz naše tradicionalne kuhinje, po pristupačnim cenama. Mi izdvajamo: Konak Ždrma, Kafana Romansa, Konak Dojkinci. Kompletan i obilan obrok na ovkavim mestima koštaće vas oko 1000 dinara.

Ako se opredeljujete da idete baš na Staru planinu, kako biste prošli jeftinije, savetujemo vam da se umesto hotelskog smeštaja opredelite za planinske domove. A preporučujemo vam da posetite stranicu: Stara planina apartmani, gde se nalazi detaljna ponuda privatnog smeštaja.

Ovčar Banja – obiđite srpsku Svetu Goru

Naše putovanje završavamo u Zapadnoj Srbiji, u središtu Ovčarsko-Kablarske klisure, u Ovčar Banji. Ovo malo mesto opasano dvema planinama Ovčarom i Kablarom, okruženo šumama i jezerima, izmaknuto od gradske vreve i gužve, pravo je mesto za odmor. Ovčar Banja najpopularnija je u toku proleća i leta, što zbog prirode koja je okružuje i koja tada dolazi do punog izražaja, što zbog dešavanja koje tada nudi: koncerti, predstave, regata, planinska trka, plivački maraton.

Kada se nađete u Ovčar Banji, preporučujemo vam da posetite i Međuvrško jezero, najveće veštačko jezero na Zapadnoj Moravi. Ukoliko se nađete na jezeru Međuvršje, možete iskoristiti priliku da stignete odatle, tačnije od restorana Plaža do Ovčar Banje brodom. Po ceni od 300 dinara možete prokstariti (2 sata traje krstarenje) Ovčarsko-Kablarskom klisurom, putničkim brodom Sveti Nikola. Krstarenje u oba pravca iznosi 600 dinara, dok je za decu do 12 godina 300 dinara.

Obilazak Ovčarsko-Kablarske klisure ne bi bio potpun ukoliko se sami ne uverite da je “nadimak” ove klisure Srpska Sveta gora potpuno opravdan. Naime, u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri nalazi se čak dest manastira i dva sveta mesta.

Smeštaj u Ovčar Banji je vrlo povoljan, pa ga tako možete pronaći po ceni od 1000 dinara u privatnim smeštajima, dok se cene u banjsnkom smeštaju kreću oko 3000 dinara. Ni cene u restoranima nisu previsoke, naprotiv. Mi vam preporučujemo da posetite restoran Banjsko sokače, kafanu i prenoćište Blef, kafanu i prenoćište Dom.

Za kraj vam preporučujemo i da posetite naš blog Jeftina putovanja, gde ćete pronaći više saveta i detaljna uputstva kako da vaše putovanje učinite što ekonomičnijim, a mi vam želimo srećan put i lep provod!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts