Kako napisati sastav na temu Moja domovina?

Sastav o domovini

Iako se pojam “ moja domovina „, odnosno “ moja otadžbina „, sa vremenom itekako promenio, čini se da se teme za sastav iz srpskog jezika za osnovnu školi, za 5 razred ili za 8 razred, ili pak za 6 razred, već decenijama ne menjaju. Nećemo sada komentarisati zbog čega je to tako, već ćemo pokušati da vam pomognemo kako da napišete sastav za osnovnu školu na temu “ Moja domovina “ recimo, ili pak “ Moja otadžbina „, “ Srbija u mom srcu „. Bez obzira koja je tema, nadamo se da će vaš nastavnik biti obazriv, jer iako mi živimo u srbiji, nekima je otadžbina možda Hrvatska ili Bosna, pa svakako treba obratiti pažnju na sam naslov.

Prvo da razjasnimo šta znači pojam otadžbina, kako bi vaš sastav iz srpskog jezika bio što bolje napisan. Naime, ovaj pojam označava zemlju u kojoj je neko rođen i odrastao. Puno je ljudi koji pojam “ moja domovina “ ili “ moja otadžbina “ doživljavaju vrlo duboko, pa često i kada ne žive u svojoj domovini gaje jaka osećanja prema njoj.

moja domovina

Kako napisati sastav iz srpskog za osnovnu školu na temu “ Moja domovina „?

Dakle, pre nego što odlučite šta želite da pišete za sastav iz srpskog čija je tema “ Moja domovina „, najvažnije je da dobro shvatite temu.

Sastav iz srspkog jezika za osnovu školu, kao i svaki drugi sastav naravno treba da ima uvod, razradu i zaključak. Nažalost, nije baš tako jednostavno dati nekome ideju šta da piše kada ima sastav za osnovnu školu čija je tema “ Moja domovina “ ili “ Moja otadžbina „, iz prostog razloga što svako od nas drugačije doživljava ovaj pojam.

U principu, najbolje je da iskažete svoja osećanja o tome kako doživljavate vašu otadžbinu i šta ona predstavlja za vas. Malo je nezgodnije što se učenici koji imaju ovaj sastav, recimo za 5 razred neće tako dobro snaći kao kada pišu isti sastav za 8 razred.

Ono što vam mogu predložiti jeste da iskoristite neko književno delo, rodoljubive tematike, koje ste obraživali neposredno pre nego što pišete sastav iz srpskog jezika na temu “ Moja domovina „. To, ujedno može da vam posluži i kao osnovni motiv za sastav iz srpkog jezika, a posebno ukoliko baš nemate neku dobru ideju šta ćete pisati na temu “ Moja otadžbina “ ili “ Srbija u mom srcu „.

Mada je ova tema izuzetno široka, mnogi đaci se ne snađu baš lako sa tim šta da pišu. Iskreno, uvek savetujem da iskoristite nek idogađaj iz vašeg života koji vam je pomogao da shvatite šta za vas znači pojam “ moja otadžbina „. Danas nažalost, to nije tako jednostavno shvatiti kao nekada, kada su deca od malih nogu jako dobro znala šta za njih znači domovina.

U suštini, bilo šta da pišete, a što ima veze sa vašim, ličnim doživljajem zemlje u kojoj ste se rodili i u kojoj su se rodili vaši očevi i dedovi, biće dobar odgovor na temu. Ne zaboravite u zaključku da navedete šta za vas predstavlja pojam “ moja domovina „, ili zašto je baš Srbija u mom srcu ili, pak Hrvatska ili Bosna, recimo. Osnovni savet koji mogu da vam dam jeste da zavirite u svoje srce i razmislite koja osećanja u vaa budi pojam “ moja otadžbina „, pa da jednostavno te misli prenesete na papir. I sigurno će vaš sastav iz srpkog jezika, bez obzira da li je za 5 razred ili pak za 8 razred, ili možda za 6 razred biti odličan, jer će doći iz dubine vašeg srca.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts