Kako smršati na prirodan i zdrav način

Naše telo voli lagane, spore promene. Čovek koji dugo nije vežbao, ako naglo počne da trči kilometrima ili da diže previše tegova, povrediće se, osećati iscrpljeno (čitaj depresivno, loše…). Neko ko se od jednom odluči na veliku dijetu gladovanjem, će uskratiti svoje telo za nutrijente koji su mu neophodni (vitamine, minerale) i na taj način će ga oštetiti.

Najbolji način da izgubite kilograme jeste da:

– Unosite nešto manje kalorija nego inače

– Da podignete svoj nivo fizičke aktivnosti

To ne znači da treba da se izgladnjujete i vežbate do iznemoglosti.

Od uvek je poznato da male promene vode do velikih rezultata (pomislite na fakultet. Niko nije završio faklultet od jednom nego uz pomoć malih napredaka: potpisa, predavanja, kolokvijuma…)

Kako smrsati na prirodan i zdrav nacin

Ukoliko imate višak kilograma, to verovatno znači da imate i neku veoma lošu prehrambenu naviku ili više njih: preskačete doručak, pojedete posle svakog ručka nešto da se zasladite, grickate između obroka.

Mršavljenje zahteva konstantno menjanje svojih loših životnih navika. Nije dovoljno da promenite svoje navike u jednom periodu, smršate, a zatim se vratite starim navikama, jer ovo je permanentan zadatak, sve dok vaše telo ne usvoji novi stil ponašanja kao svoj uobičajeni režim. Kažu da za to treba otprilike dve godine, a kada pogledate realno to i nije puno u odnosu na godine koje su vam trebale da se ugojite.

Male promene donose velike rezultate, još jednom kažem. Izbacivanje keksa posle ručka, dvadesetominutno hodanje svaki dan, fudbal ili odbojka sa prijateljima jednom nedeljno, igranje sa decom, plivanje, vožnja bicikla, više povrća u ishrani… sve bi to na duge staze moralo da donese značajne rezultate i da učini da budete zadovoljni.

Naravno, zdrav način mršavljenja zahteva od vas da budete strpljivi. Otprilike za nedelju dve ćete videti mali pomak, a tek za mesec dana ćete videti i neki rezultat.

Studije kažu da pretili ljudi imaju više šanse da obole od dijabetesa, koronarnih bolesti, srčanog udara pa čak i od raka, a verujem da ste i te kako značajni sebi i svojim ukućanima, tako da čuvajte sebe. Možda vam se čini da je to sve daleko u budućnosti, ali vreme leti i vrlo brzo će sutra postati danas, tako da je danas dan kada treba da počnete da mislite na sebe.

Održati motivaciju visokom će zapravo biti najteži deo posla. Biće dana kada nećete izdržati da jedete zdravo, i dana kada nećete izgubiti nijedan gram. Biće i dana kada ćete čak vratiti neki gram. Ovo je normalno. To se dešava i ljudima koji nisu na dijeti, ali vi ste možda od onih kojima je potreban plan i briga o vašem telu više nego nekima drugima. Zato stalno razmišljajte: Šta bih još mogao da učinim za sebe? Na kraju krajeva, to je pomisao za sve u životu.

U sledećem članku vam dajem savete kako da napravite te male promene.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts