Dijeta 3 sata

Dijeta „3 sata“ traje 28 dana, i svake nedelje bi trebalo da gubite po jedan kilogram. Ono što je privlačno u ovoj dijeti jeste da treba da jedete češće, ali manje, i na taj način ćete ubrzati svoj metabolizam. Čuvena voditeljka Opra Vinfri , za koju znamo da je jedno vreme imala veći problem sa težinom, i koja je isprobala mnogo dijeta, preporučila je ovu dijetu koja je za nju bila pun pogodak.

Osnovna pravila dijete „3 sata“

  • Dozvoljen unos kalorija tokom dana je 1.400.
  • Doručkijte u prvom satu nakon buđenja.
  • Unosite hranu u organizam na svaka tri sata posle doručka.
  • Neka vam poslednji obrok bude tri sata pre odlaska na spavanje.
  • Pijte mnogo tečnosti, bar 2 litre, najbolje bi bilo vodu ili voćne čajeve (bez šećera, naravno).

Glavni obroci s voćem i povrćem

Najvažnije pravilo na kojoj se ova dijeta zasniva jeste konzumacija manjih obroka u vremenskom razmaku od 3 sata. Za tri glavna obroka određen je maksimalni unos od 400 kalorija po obroku, a dva međuobroka po 100 kalorija, što daje ukupno dozvoljenih 1400.

Autor dijete smatra da „dijeta 3 sata“ utiče na povećanje bazalnog metabolizma, podiže energiju u organizmu i smanjuje apetit zahvaljujući malim i redovnim obrocima.

Dijeta 3 sata

Dijeta 3 sata – šta je dozvoljeno jesti

Meso – dozvoljeno je svo osim svinjskog, isključivo kuvano.

Povrće – skoro da nema ograničenja, dozvoljeno je da jedete kupus, krstavce, pečurke, paradajz, karfiol, šargarepu, crni luk, zelenu salatu, papriku i kelj, rotkvice. Nisu dozvoljene grašak, pasulj, maslinke.

Voće – sezonsko, pomorandže, limun, jabuke. Izbacite iz jelovnika banane, grožđe, suve smokve i šljive. Mlečni proizvodi – mleko, jogur, posni sir i kiselo mleko.

Koje namirnice su zabranjene u „Dijeti 3 sata“

Pecivo, pavlaka, kukuruzno brašno, pirinač, kačkavalj, masni sir i kajmak, jaja, marmelada, čokolada i naravno, grickalice spadaju pod „ne“ – kikiriki, bademi, lešnici, orasi.

Nema alkohola.
Nema kafe.
Brza hrana je strogo zabranjena.

Ukoliko uspete da uravnotežie svoje obroke, što i jeste osnova ove dijete, očekujte da nedeljno možete izgubiti jedam kilogram, a mesečno četiri.

Dobre strane dijete 3 sata

Ova dijeta nas tera da budemo svesni kada i koliko jedemo.

Držite metabolizam pod kontrolom.

Ova dijeta predviđa kombinaciju grupa hrane: belančevine se uvek jedu sa ugljenim hidratima i mastima, naravno uz voće i povrće a to je pozitivno kod ove dijete.

Dobro je to što su zabranjene kalorijske bombe kao što su alkohol, bezalkoholna pića i grickalice.

Šema ishrane:

Doručak (8 h):

Kifla ili jedno parče hleba
2 dcl jogurta (ili mleka ili kiselog mleka),
100 gr sira ili
Tost sa omletom i paradajzom.

Užina (11 h):

200 gr voća

Ručak (13 h):

Kifla ili parče hleba, 200 gr mesa (belo pileće, goveđa šnicla), 200 gr povrća.

Užina (16 h):

200 gr voća

Tri sata pre spavanja – 19 h (večera)

50 gr hleba
100 gr mesa
100 gr povrća
50 gr sira + 2 dcl mleka

Pre spavanja –  22h:

100 g sira sa voćem,
Banana i malo mladog sira,
Jogurt sa svežim voćem,
120 g kefira i 80 g svežeg soka

Dijeta 3 sata – iskustva

Česti obroci rezultiraju da bude manje masnog tkiva u struku i drugim delovima tela, jer se na taj način organizam uči da mu rezerve neće biti potrebne i sagoreva mast. Ako uz ovo dodate i vežbanje, rezultat će biti pozitivan. Kada jedete na tri sata, dovodite u ravnotežu nivo šećera u krvi. Ovaj plan ishrane daje dobre smernice da i te osobe počnu da se hrane pravovremeno i u rezultatu počnu da gube masne naslage. Dozvoljen je unos svih skupina namirnica, pa je tako ovakva ishrana uravnotežena.

Dijeta 3 sata – rezultati

Oni koji su ovu dijetu držali 10 nedelja (dva i po meseca), skinuli su oko 10 kilograma. Metabolizam im se ubrzao i postao mnogo bolji. Ocene su vrlo zadovoljavajuće i pozitivne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts