Kako sačuvati zdravlje bubrega

FUNKCIJA BUBREGA

Bubrezi su prirodni filteri čovečijeg organizma. Osnovna funkcija im je da omogućavaju izlučivanje otpadnih produkata metabolizma, raznih toksina, lekova i sl.  pa tako  obezbeđuju ravnotežu u našem telu.

Otkazivanje bubrega usled neke bolesti dovodi do nagomilavanja otpadnih materija i vode u krvi što dovodi do trovanja.

zdravi bubrezi

11 SAVETA KAKO DA SAČUVATE ZDRAVE BUBREGE

1. PITI ŠTO VIŠE VODE

Dnevno treba piti između dva i tri litra tečnosti kako bi bubrezi mogli normalno da obavljaju svoju funkciju. Ne unošenje dovoljne količine vode može dovesti do nakupljanja toksina u krvi.

2. UNOSTI ŠTO MANJE SOLI

Posebno u vreme praznika unosimo hranu koja sadrži previše soli. So je osnovni izvor natrijuma koji preradjuju bubrezi. Prevelika količina može opteretiti bubrege i oštetiti ih. So vezuje vodu u organizmu i dolazi do narušavanja elektrolitnog balansa.

3. REDOVNO PRAZNITI BEŠIKU

Bešiku treba redovno prazniti jer zadržavanje mokraće može izazvati mnoge komplikacije urinarnog trakta.

4. IZBEGAVATI TABLETE PROTIV BOLOVA

Mnogi od nas i pri osećaju najmanjeg bola hvatamo se za spasonosne analgetike. Dugotrajno uzimanje tableta protiv bolova smanjuje protok krvi i tako umanjuje funkciju bubrega.

5. IZBEGAVATI PREVIŠE KOFEINA

Izbegavati previše kafe i gaziranih sokova koji sadrže kofein jer on  podiže krvni pritisak koji  vrši        pritisak na bubrege pa ih može oštetiti, iako mnogi od nas imaju ružnu naviku da kada smo žedni uzmemo gazirani sok umesto vode.

6. IZBEGAVATI VEĆE KOLIČINE ALKOHOLA

Kada nešto slavimo i nazdrvljamo uz alkohol ne razmišljamo o količini koju unosimo i da li je on štetan po naše zdravlje.Unošenje većih količina alkohola je vrlo štetno jer alkohol sadrži toksine koji mogu oštetiti bubrege.

7. NE ZANEMARIVATI GRIP I PREHLADU

Grip ili prehlada takodje mogu oštetiti bubrege pa ih ne treba olako shvatati i “ preležati na nogama“ već se odmarati i piti dosta tople tečnosti.

8. NE IDITE BOSI PO HLADNOM PODU

Hodanje po hladnim ploćicama, nošenje plitkih cipela u toku zime može dovesti do upale bubrega. Tada treba piti što više čajeva i jesti dijetalnu hranu koja neće opteretiti bubrege.

9. UNOSITE ANTIOKSIDANSE

Supstance poput vitamina E, koenzima Q10 mogu zaštititi bubreg od toksičnog dejstva slobodnih radikala.

10. UZIMAJTE VITAMIN B1

Uzimanje vitamina B1  može znatno da smanji oštećenje bubrega kod dijabetičara i bubrežnih bolesnika.

11. IDITE NA PREGLED ULTRAZVUKOM

Ovim pregledom se u ranoj fazi mogu otkriti kamen u bubregu, znaci opstrukcije, cistične promene i dr..

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts