Petrovski post ili Post Svetih Apostola

Petrovski post ili Post Svetih Apostola, drugi je po redu višednevni post koji je posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu. Ovaj post počinje prvog ponedeljka posle Nedelje svih svetih (ove godine Sv.Trojice bile su 8. Juna) i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla. Taj praznik slavi se 12. Jula (po Gregorijanskom kalendaru). Zbog toga što se završava dan pre Petrovdana, ovaj post se naziva Petrovski post.

Petrovski post uveden je za vreme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, a zatim i u Carigradu, kao uspomena na Apostole koji su posle Silaska Svetog Duha postili (posle Pedesetnice), i to u vreme kada je u tim gradovima podignuta bazilika u čast Apostolima. Za Hrišćane, ovo je veoma važan post, a pošto njegov početak zavisi od Vaskrsa, on najkraće traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Petrovski post

Sveti apostol Petar bio je ribar, siromašan, bogobojažljiv čovek ali veoma plemenitog karaktera, a njegovo ime pre nego što je stupio u red Apostola, bilo je Simon. To je Petar koji se svoga Hrista odrekao triput. To je Petar koji je prvi ušao u grob našeg Spasitelja nakon što je vaskrsnuo, a zatim je postao najvatreniji propovednih Hristovog Jevanđelja. Iz osvete, zato što je njegove dve žene preobratio Hristu, Neron je naredio da apostola Petra razapnu na krst. Smatrajući se nedostojnim da bude razapet kao Hrist, zatražio je od izvršitenja njegovog pogubljenja da ga razapnu glavom okrenutom na dole.

Sveti apostol Pavle, koji se pre preobraćanja zvao Savle, bio je najveći progonitelj Hrišćana pre nego što je pristupio Gospodu. Jednom prilikom, na putu za Damask, Savla je obasjala svetlost sa neba i čuo je kako ga neki glas doziva. Bio je to glas Isusa koji je Savla naterao da zadrhti. Postavši svestan snage Gospoda, nakon tog događaja postao je i on, kao i Petar, vatreni propovednik Hristovog Jevanđelja. Njegove propovedi bile su čudesne, živeo je uzvišenim, trpničkim životom trpeći bezbrojna stradanja i teskobe. Zajedno sa apostolom Petrom, mučenički je stradao u Rimu, ali po tadašnjim zakonima, pošto je bio rimski građanim, bio je posečen mačem, a ne razapet na krst.

Tako nas Petrovski post podseća na njihova stradanja, ali se ipak smatra blažim od ostalih postova. Svim danima u nedelji, sem ponedeljka, srede i petka, dozvoljeno je da se jedu sva jela od ribe, zatim voće i povrće, biljno ulje, orasi, jela od brašna. Ponedeljkom, sredom i petkom se jede hrana spremljena na vodi. Dan uoči Petrovdana strogo se posti, osim ako Petrovdan ne padne u subotu i nedelju (ove godine 12. Juli pada u subotu), pa je tada dozvoljena upotreba ulja.

Kada se pričestiti?

Ako želite da se pričestite, morate najmanje tri dana pred pričest, da postite na vodi, što bi izgledalo ovako: ponedeljak, utorak i sreda – na ulju, četvrtak, petak, subota – na vodi, nedelja pričest.

Da se podsetite kako da spremite posna jela i šta sve možete spremati od hrane, pogledajte sledeći link: http://saznajlako.com/2014/03/10/posna-jela-na-vodi/

Iako je Petrovski post ustaljen u čast velikomučenika Petra i Pavla, Hristovih učenika i sledbenika, i ne samo njihovu, već i svih ostalih postradalih hrišćana, on nas opominje da ne zaboravimo na samodisciplinu, poziva nas da ojačamo naš duh i podseća da se ne zaboravi velika ljubav prema Bogu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts