Važnost sticanja navika kod dece za održavanje lične higijene

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Održavanje lične higijene kod dece

Dete treba navikavati na održavanje higijene. To je veoma važno ne samo zato što je higijena korisna po telo već i što ima veliku moralnu vrednost u vaspitanju školskog deteta. Ako se dete izmalena navikava na higijenu, kod njega se razvija i ljubav prema redu; takvo dete biće uvek uredno, primernog vladanja, i umeće da poštuje i sebe i druge. Zato je potrebno negovati i razvijati osećaj zahigijenu kod svakog školskog deteta. Dete se lako navikne da pri povratku iz škole promeni odelo koje nosi van kuće; nošenje radnog odela (kecelja) u školi preko druge odeće praktično je, jer se može češće prati i menjati.

Sticanje navika kod dece za održavanje lične higijene

Sticanje navika kod dece za održavanje lične higijene

Pranje ruku i umivanje – Dete se lako navikne da pere ruke, pre i posle jela, posle svake igre i rada, i uvek pri odlasku i povratku iz škole. Pored redovnog umivanja lica, pranja vrata i ušiju, dete treba navići da se pere do pojasa. Redovnim češljanjem i četkanjem kose, kao i pranjem, a kod dečaka i urednim šišanjem, kosa ne samo što se održava čista i uredna već postaje gušća i lepša. Slično je i sa zubima: redovnim pranjem, naročito posle jela i uveče, zubi se sačuvaju zdravi i lepi.

Pranje zuba – Potrebno je naviknuti dete na negu zuba još pre polaska u školu. Detetu se mora pribaviti sav potreban pribor za umivanje, pranje zuba i češljanje, isključivo za njegovu ličnu upotrebu.

Higijena pre polaska u školu – Pred svakodnevni polazak u školu treba uvek pregledati ruke, nokte, kosu, uši, odelo i obuću deteta ― dok nije dovoljno odraslo da može samo sebe da kontroliše. Na čistu džepnu maramicu dete se navikava od prvih dana. Redovno presvlačenje rublja i odela deluje povoljno na zdravlje; čisto dete je uvek lepo. Ono mora da dolazi u školu čisto i uredno ― ne treba čekati opomenu učitelja, pa tek onda poslati u školu oprano i čisto dete.

Kupanje – Deca vole kupanje, rado se na njega izmalena naviknu. Ako se kupanje ne obavlja svakog dana, onda, pored umivanja i pranja do pojasa, treba naviknuti decu da peru noge svake večeri. Težak zadah u skolskoj učionici od neopranog tela i rublja zagađuje vazduh koji su sva deca primorana da udišu.

Zašto je važno održavanje higijene?

Održavanje higijene ne samo što je od neposredne koristi po dete, jer ga čini zdravim i urednim, već znači ispunjenje njegove dužnosti prema drugovima, nastavnicima, celoj okolini. Kupanjem se koža očisti od spoljne masti i prljavštine, posle čega bolje vrši svoj rad. Sem toga, na koži se nalaze mnogobrojne klice, među kojima i one što izazivaju gnojenje; sve se one mehaničkim putem speru sa tela i na taj način koža se održava u dobrom stanju.

Mnoga kožna i parazitna oboljenja, šuga, vašljivost, bolesti kose, mogu da se izbegnu održavanjem čistoće i redovnim pregledanjem kože i kose. Usled bliskog dodira i neprestanog mešanja dece, u školi je veoma olakšano raznošenje klica i parazita. I crevni paraziti, razne gliste, mogu se razneti prljavim rukama, naročito ako se ne peru pre jela i posle upotrebe toaleta. Nije uzalud rečeno: „Čistoća je pola zdravlja.“

Osećaj za higijenu kod dece valja naročito negovati. Redovnim kupanjem koža se održava čistom i zdravom, a celo telo ojačava i očvršćuje. Kupanje pod tušem ― tuširanje ― bolje je nego u kadi, jer u kadi voda ne otiče, a pod tušem se telo stalno spira novom čistom vodom. Ako se dete kupa u kadi ili u koritu, na kraju kupanja treba da se dobro ispere čistom vodom. Tuševi su naročito praktični i higijenski kada treba okupati veći broj dece.

Share.

Leave A Reply