Važnost sticanja navika kod dece za održavanje lične higijene

Održavanje lične higijene kod dece

Dete treba navikavati na održavanje higijene. To je veoma važno ne samo zato što je higijena korisna po telo već i što ima veliku moralnu vrednost u vaspitanju školskog deteta. Ako se dete izmalena navikava na higijenu, kod njega se razvija i ljubav prema redu; takvo dete biće uvek uredno, primernog vladanja, i umeće da poštuje i sebe i druge. Zato je potrebno negovati i razvijati osećaj zahigijenu kod svakog školskog deteta. Dete se lako navikne da pri povratku iz škole promeni odelo koje nosi van kuće; nošenje radnog odela (kecelja) u školi preko druge odeće praktično je, jer se može češće prati i menjati.

Sticanje navika kod dece za održavanje lične higijene
Sticanje navika kod dece za održavanje lične higijene

Pranje ruku i umivanje – Dete se lako navikne da pere ruke, pre i posle jela, posle svake igre i rada, i uvek pri odlasku i povratku iz škole. Pored redovnog umivanja lica, pranja vrata i ušiju, dete treba navići da se pere do pojasa. Redovnim češljanjem i četkanjem kose, kao i pranjem, a kod dečaka i urednim šišanjem, kosa ne samo što se održava čista i uredna već postaje gušća i lepša. Slično je i sa zubima: redovnim pranjem, naročito posle jela i uveče, zubi se sačuvaju zdravi i lepi.

Pranje zuba – Potrebno je naviknuti dete na negu zuba još pre polaska u školu. Detetu se mora pribaviti sav potreban pribor za umivanje, pranje zuba i češljanje, isključivo za njegovu ličnu upotrebu.

Higijena pre polaska u školu – Pred svakodnevni polazak u školu treba uvek pregledati ruke, nokte, kosu, uši, odelo i obuću deteta ― dok nije dovoljno odraslo da može samo sebe da kontroliše. Na čistu džepnu maramicu dete se navikava od prvih dana. Redovno presvlačenje rublja i odela deluje povoljno na zdravlje; čisto dete je uvek lepo. Ono mora da dolazi u školu čisto i uredno ― ne treba čekati opomenu učitelja, pa tek onda poslati u školu oprano i čisto dete.

Kupanje – Deca vole kupanje, rado se na njega izmalena naviknu. Ako se kupanje ne obavlja svakog dana, onda, pored umivanja i pranja do pojasa, treba naviknuti decu da peru noge svake večeri. Težak zadah u skolskoj učionici od neopranog tela i rublja zagađuje vazduh koji su sva deca primorana da udišu.

Zašto je važno održavanje higijene?

Održavanje higijene ne samo što je od neposredne koristi po dete, jer ga čini zdravim i urednim, već znači ispunjenje njegove dužnosti prema drugovima, nastavnicima, celoj okolini. Kupanjem se koža očisti od spoljne masti i prljavštine, posle čega bolje vrši svoj rad. Sem toga, na koži se nalaze mnogobrojne klice, među kojima i one što izazivaju gnojenje; sve se one mehaničkim putem speru sa tela i na taj način koža se održava u dobrom stanju.

Mnoga kožna i parazitna oboljenja, šuga, vašljivost, bolesti kose, mogu da se izbegnu održavanjem čistoće i redovnim pregledanjem kože i kose. Usled bliskog dodira i neprestanog mešanja dece, u školi je veoma olakšano raznošenje klica i parazita. I crevni paraziti, razne gliste, mogu se razneti prljavim rukama, naročito ako se ne peru pre jela i posle upotrebe toaleta. Nije uzalud rečeno: „Čistoća je pola zdravlja.“

Osećaj za higijenu kod dece valja naročito negovati. Redovnim kupanjem koža se održava čistom i zdravom, a celo telo ojačava i očvršćuje. Kupanje pod tušem ― tuširanje ― bolje je nego u kadi, jer u kadi voda ne otiče, a pod tušem se telo stalno spira novom čistom vodom. Ako se dete kupa u kadi ili u koritu, na kraju kupanja treba da se dobro ispere čistom vodom. Tuševi su naročito praktični i higijenski kada treba okupati veći broj dece.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts