Kako se rešiti neprijatnog zadaha?

Neprijatni zadah nije samo rezultat neredovnog pranja zuba. Nekada jednostavno pasta za zube nije dovoljna da reguliše ovaj problem.

KAKO DA ZNAM IMAM LI NEPRIJATAN ZADAH ?

Najčešće vi sami nećete to osetiti. Ukoliko nemate prijatelje od poverenja koji će vam diskretno ukazati da vam je dah neprijatnog mirisa, možete i sami proveriti tako što ćete liznuti vrh prsta pa sami pomirisati nakon pola minuta. Nije dovoljno liznuti ga samo vrhom jezika, već uvucite prst dublje u grlo, bar na sredinu jezika.

Kako se rešiti neprijatnog zadaha ?
Kako se rešiti neprijatnog zadaha ?

ČIŠĆENJE JEZIKA

Ukoliko pijete alkohol, kafu, pušite cigarete, jedete luk, vaš problem je kratkotrajan i može se regulisati žvakaćom gumom, mentol bombonom ili pranjem zuba. Nije loše da ovako nešto uvek imate pri ruci, kao što već nosite papirne ili vlažne maramice. Međutim razne upale ili bakterije čine ovaj problem mnogo ozbiljnijim i potrebno je nešto više. U tom slučaju vi verovatno imate problem sa bakterijama koje se obično nastanjuju u ždrelu ili na jeziku. Četkice za zube sa dodatkom za čišćenje jezika mogu vam pomoći u rešavanju ovog problema. Ako ste podložni upalama bronhija ili ako bolujete od bronhitisa, astme i slično, takođe možete imati neprijatan zadah, najčešće zbog sekreta koji se izbacuje iz pluća ili visoke temperature.

SAVETI STOMATOLOGA I LEKARA

U slučaju da je problem sa neprijatnim dahom ozbiljniji, prvenstveno konsultujte stomatologa ili lekara. Zadah može biti problematičan i od kvarnog zuba. Tako da ukoliko tražite razlog neprijatnog daha, prvenstveno se obratite stomatologu i proverite da li imate kvarne zube. Na kraju krajeva, ovaj problem je najlakše rešiti a posledica kvarnih zuba je daleko ozbiljnija od neprijatnog daha. Stomatolog će vas posavetovati i kako da bolje vodite računa o oralnoj higijeni, što će doprineti iskorenjivanju vašeg problema.

TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA I LIMUN

Tečnost za ispiranje usta može da pomogne pri regulisanju daha. Delimično će ukloniti bakterije koje se nalaze na jeziku i desnima, kao i na delovima zuba kojima je nemoguće prići četkicom.  Cedite limun, nije loše da dnevno pijete što više nezaslađene limunade a ako ste malo hrabriji, ližite čist limun. Svakodnevno konzumiranje limunade ( piti najmanje jedan litar dnevno ) pomoćiće u regulisanju problema sa dahom koji izazivaju i bakterije i upale.  Domaći sok od nane, koji ima ukus mentola, će takođe pomoći.

REDOVNO PRANJE ZUBA

Ukoliko neredovno perete zube vaš dah će trpeti posledice. Nemojte ići na spavanje neopranih zuba sa izgovorom da ste umorni ili kako vam niko neće osetiti neprijatan dah u toku noći. Ostaci hrane koji vam ostanu na zubima, raspadaju se i tako nastaje loš dah. Preko dana pljuvačka pomaže u čišćenju ostataka hrane, ali lučenje pljuvačke se smanjuje dok spavamo  i jednostavno nemate način da sprečite raspadanje ostataka hrane u vašim ustima i stvaranje bakterija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts