Da li deca treba da nose sunčane naočare?

Da li deca stvarno treba da nose naočare za sunce? Prema većini oftalmologa i istraživača odgovor nedvosmisleno glasi: „Da, trebaju.“

Istraživanja su pokazala da roditelji većinom kupuju samo sebi sunčane naočare, ali ne i deci, a kada to i učine, kupuju ih u dečijim prodavnicama ili na ulici, zato što gledaju na cenu a ne na kvalitet. A kako to utiče na kasnije probleme sa vidom?

Ultraljubičasto (UV) zračenje od sunca povezano je sa višestrukim problemima oka u kasnijem dobu, kao što su na primer, iritacije oka ili katarakta. Istraživači kažu da što ste duže bili izloženi štetnom UV zračenju tokom života, više ste u opasnosti da kasnije obolite. Takođe, deca su više podložnija oštećenju mrežnjače od štetnih UV zraka unutar oka, zato što je objektiv unutar oka deteta jasniji nego objektiv odrasle osobe, pa se na taj način omogućava UV zračenju da duboko prodre u oko. Zbog toga je veoma važno da deca, pa čak i bebe, nose naočare za sunce kada su napolju. Ovo posebno važi za vreme između 10 časova ujutru i 2 po podne, kada je UV indeks zračenja na vrhuncu.

deca suncane nocare

Zašto deca treba da nose sunčane naočare?

Nemojte misliti poput većine da je čisto pomodarstvo kupiti detetu naočare za sunce. Ulaganjem u kvalitet dečijih naočara za sunce, vi pomažete vašoj deci da ceo svoj životni vek uživaju u dobrom vidu. Uspostavite im navike još od najranijeg detinjstva, kao što su nošenje sunčanih naočara i šeširića i mazanje delova tela koji su više izloženi suncu sa losionima i kremama za sunčanje kada se igraju.

Kako izabrati dobre sunčane naočare za dete?

Kada kupujete detetu naočare sa sunce, važno je da obratite pažnju da imaju UV filter, kako bi zaštitile njegove oči od štetnog zračenja. Naočare koje kupite na ulici ne pružaju zaštitu od UV zračnja, a ako nemaju odgovarajuće optičke kvalitete, može doći do zamora oka, krivljenja slike, pa tako možete dovesti do oštećenja vida vašeg deteta. Dakle, naočare za sunce moraju da imaju odgovarajući sertifikat na kome piše „UV 400“, da budu udobne za nošenje i da širina okvira odgovara širine detetovog lica.

Oftalmolozi preporučuju nošenje sunčanih naočara kada dete napuni godinu dana.Najbolja stakla za naočare napravljena su od polikarbonata (dugotrajna lagana plastika). Ona su čak 10 puta više otpornija na udarce od standardnih plastičnih stakala za zaštitu očiju tokom igranja i sporta. Takođe su lakša od standardnih stakala pa su i udobnija za nošenje.

Polarizovana organska sočiva su stakla koja dobro štite od UV zračenja, percepcija boja je oštrija, ne zamaraju oči, i namenjene su svim aktivnostima. Sigurno i vi sebi tražite takva stakla da biste sa njima mogli na vožnju, zimski sport ili jedrenje. Što se tiče boje stakala, razmislite od zelenoj ili ružičastoj nijansi za vašu decu. Zelena boja stakala smanjuje bleštavilo i pruža dobar kontrast između predmeta, dok se ružičasta stakla preporučuju kada se bavite aktivnostima na otvorenom (što baš i treba vašem detetu), zato što pružaju dobar kontrast kada gledate predmete na zelenoj ili plavoj pozadini.

Ram treba da bude veći, kako bi dete imalo najbolju zaštitu od ultraljubičastih zraka i po mogućstvu da bude fleksibilan, kako bi se izbeglo potencijalno lomljenje pa samim tim i povređivanje lica.

Leto je rano počelo, a bliži se i odlazak na more, zato, uzmite dete za ruku pa ga povedite sa sobom, da izabere neke divne naočare sa motivima Pirata sa Kariba, Miki Mausa, Hallo Kitty… oni će ih obožavati!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts